Piatok, 3. máj 2024
Väčšinou jasno  12,5 °C
Mimoriadne správy

Návrh SNS, aby boli rekreačné poukazy pre všetkých zamestnancov, podporujú aj odborári

 Webnoviny  31. júl 2019  321  
Návrh SNS, aby boli rekreačné poukazy pre všetkých zamestnancov, podporujú aj odborári

31.7.2019 (Webnoviny.sk) - Konfederácia odborových zväzov SR (KOZ) podporuje návrh koaličnej Slovenskej národnej strany (SNS), aby rekreačné poukazy mohli využívať všetci zamestnanci.

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa KOZ Martina Nemethová v súvislosti s iniciatívou SNS, aby nárok na rekreačné poukazy mali od 1. januára 2021 všetci zamestnanci, nielen tí v spoločnostiach a organizáciách s 50 a viac pracovníkmi.

"KOZ SR ešte počas legislatívneho procesu pri prvej verzii rekreačných poukazov nesúhlasila s vylúčením istej skupiny zamestnancov. Príspevok na rekreáciu by sa mal totiž poskytovať všetkým zamestnancom bez rozdielu, na to či zamestnávateľ zamestnáva viac ako 50 zamestnancov v pracovnom pomere," uviedla Nemethová a dodala: "Návrh rozšíriť poskytovanie rekreačných poukazov pre všetkých zamestnancov preto vítame."

Dobrovoľné rekreačné poukazy


Zamestnávatelia združení v Klube 500 naďalej trvajú na tom, že rekreačné poukazy by mali byť dobrovoľné. "Klub 500 zotrváva na svojom pôvodnom stanovisku z obdobia prípravy zavedenia - využívanie inštitútu rekreačných poukazov by malo byť pre podniky dobrovoľné, nie povinné," informoval agentúru SITA výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR, ktoré pokrýva aj oblasť cestovného ruchu, na iniciatívu SNS zareagovalo tým, že rekreačné poukazy sú v platnosti iba od začiatku roka, pričom najväčší nápor na ich využitie sa očakáva práve v letných mesiacoch.

"Kým nebudú vyhodnotené doterajšie skúsenosti z ich fungovania, je z pohľadu rezortu dopravy predčasné sa vyjadrovať k takto odbornej téme, ktorá ešte bude predmetom rokovaní," uviedol odbor komunikácie ministerstva pre agentúru SITA.

SNS v stredu informovala, že v Národnej rade SR už predložila návrh novely zákona o podpore cestovného ruchu, aby rekreačné poukazy mohli využívať všetci zamestnanci od začiatku roka 2021.

Nárok na rekreačné poukazy


V prípade vôle celého spoločenského spektra je strana pripravená navrhnúť účinnosť zmeny aj od 1. januára 2020. Všetko podľa národniarov závisí od najbližších rokovaní so zamestnávateľmi, odborármi a koaličnými partnermi.

Od začiatku roka 2019 môžu využívať rekreačné poukazy, resp. príspevky pracovníci v spoločnostiach a organizáciách s 50 a viac zamestnancami, ak o preplatenie časti nákladov na ubytovanie na Slovensku požiadajú a u aktuálneho zamestnávateľa pracujú minimálne dva roky.

Z oprávnených výdavkov do 500 eur ročne zamestnávatelia preplatia 55 percent sumy, maximálne 275 eur, a zamestnanci zvyšných 45 percent, teda 225 eur. Rekreačný príspevok si môžu odpočítať z daňového základu aj samostatne zárobkovo činné osoby.

Viac k témam: príspevok na rekreáciu, rekreačné poukazy, zamestnanci
Zdroj: Webnoviny.sk - Návrh SNS, aby boli rekreačné poukazy pre všetkých zamestnancov, podporujú aj odborári © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.