Nedeľa, 19. máj 2024
Mimoriadne správy

Národná doména .sk je bezpečnejšia, nová služba ju ochráni aj pred podvodnou manipuláciou

 Webnoviny   2. máj 2019  299  
Národná doména .sk je bezpečnejšia, nová služba ju ochráni aj pred podvodnou manipuláciou

BRATISLAVA 2. mája (WebNoviny.sk) - Správca národnej domény .sk, spoločnosť SK-NIC, tento týždeň dal do prevádzky dlho očakávanú službu DNSSEC (Domain Name Security Extensions), zameranú na zabezpečenie domén proti podvrhu či úmyselnej podvodnej manipulácii a na zvýšenie bezpečnosti internetu a jeho užívateľov. Pre registrátorov domén druhej úrovne .sk je služba dostupná od 29. apríla. Informovala o tom spoločnosť SK-NIC v tlačovej správe.

Nové testovacie prostredie


Správca národnej domény .sk sprístupnil začiatkom apríla všetkým registrátorom aj nové testovacie prostredie, kde je možné otestovať systém predtým, ako vykonajú akúkoľvek operáciu v živej databáze. V rámci tohto prostredia si mohli registrátori už takmer mesiac pred oficiálnym spustením služby DNSSEC otestovať jej nastavenie.

Súčasťou balíka noviniek pre registrátorov bol aj nový web s EPP dokumentáciou, ktorá obsahovala aj informácie ako nastaviť DNSSEC pre .sk domény automatizovane prostredníctvom EPP, a aj návod pre manuálne nastavenie v tzv. registrátorskej konzole. Služba DNSSEC pre slovenskú národnú doménu .sk je ako jedna z prvých na svete postavená na kryptografii prostredníctvom eliptických kriviek.

„Spustením služby DNSSEC sa doména .sk zaradila k bezpečným doménam a posúva slovenský internet vpred. Aj keď u nás DNSSEC prichádza s určitým oneskorením, výhodou je, že nám to umožnilo spustiť rovno najmodernejšiu verziu. Veríme, že službu bude okrem komerčných registrátorov a súkromných držiteľov využívať aj verejná správa a zabezpečí tak všetky svoje weby podobne, ako je tomu napríklad v susednej Českej republike.“ povedal riaditeľ SK-NIC Peter Bíro.

Povinné zabezpečovanie domén


Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) víta zaradenie domény .sk do skupiny tzv. bezpečných domén. „Poďakovanie patrí spoločnosti SK NIC a.s, že sa k otázke zlepšovania bezpečnosti užívateľov internetu postavila zodpovedne a implementáciou najnovšej technológie postavenej na kryptografii prostredníctvom eliptických kriviek dostala Slovensko medzi skupinu svetových lídrov v tejto oblasti. Štát chce ísť pri zabezpečení svojich domén príkladom a preto pôjdeme cestou, rovnako ako Česko, povinného zabezpečenia domén DNSSEC vo verejnej správe. Pretože dnes otázka už nestojí tak, či zabezpečiť domény, ale kedy a čo najrýchlejšie,” uviedol generálny riaditeľ sekcie informačných technológií verejnej správy ÚPVII Jaroslav Kmeť.

Spoločnosť SK-NIC, a. s., je správcom domény najvyššej úrovne .sk. Od polovice 90-tych rokov je uznaná organizáciou IANA (Internet Assigned Numbers Authority), ktorá manažuje koreňovú zónu DNS, ako delegovaný manažér domény .sk.

V roku 2006 spoločnosť SK-NIC, a. s. uzavrela s vládou Slovenskej republiky Dohodu o spolupráci – unikátnu v rámci správy národných domén v Európe – ktorou dobrovoľne presunula časť svojich kompetencií pri správe domény na vládu a podriadila sa požiadavkám na úroveň poskytovaných služieb ako aj Komisii pre správu národnej domény, ktorá pozostáva zo zástupcov internetovej komunity ako aj vlády SR.

Viac k témam: bezpečnosť na internete, internet
Zdroj: Webnoviny.sk - Národná doména .sk je bezpečnejšia, nová služba ju ochráni aj pred podvodnou manipuláciou © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.