Nedeľa, 19. máj 2024
Polojasno  18 °C
Mimoriadne správy

Najväčší zamestnávateľ na Spiši plánuje pre rapídny pokles objednávok prepustiť tristo ľudí

 Webnoviny  20. jún 2020  262  
Najväčší zamestnávateľ na Spiši plánuje pre rapídny pokles objednávok prepustiť tristo ľudí

20.6.2020 (Webnoviny.sk) - O prácu v závode Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi, ktorý je najväčším zamestnávateľom na Spiši, príde, pravdepodobne, tristo zamestnancov. Informovalo o tom vedenie spoločnosti. Niektorí by však mohli nájsť uplatnenie v popradskej firme Whirlpool.

Viac k téme Ekonomické dopady koronavírusu


Zamestnávateľ informoval Úrad práce v Spišskej Novej Vsi, že s prepúšťaním začne od 22. júna a pokračovať bude do 31. októbra. Fabrika Embraco, ktorá vyrába komponenty do chladiarenských zariadení, zamestnáva aktuálne 2200 ľudí.

Nepomohli ani štátne dotácie


Spoločnosť Embraco začala diskutovať s odborovým zväzom a úradom práce o možnosti hromadného prepúšťania. Dôvodom je dlhodobejší pokles dopytu z dôvodu celosvetovej pandémie koronavírusu.

„S poľutovaním musím oznámiť, že v najbližších mesiacoch budeme musieť ukončiť pracovný pomer s približne 300 kolegami,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Marcelo Borba s tým, že v najbližšej dobe nevidia náznaky zlepšenia u odberateľov a nárast objednávok.

Embraco čelí rapídnemu poklesu objednávok od začiatku apríla, v máji niekoľkokrát prerušilo výrobu. Od mája zároveň prešli administratívni zamestnanci na trojmesačný úväzok skrátený o 20 percent.

Firma taktiež požiadala o štátne dotácie, ale ani vďaka nim sa fabrike nepodarilo vyrovnať so stratami, ktorým musí čeliť z dôvodu poklesu objednávok.

Zákazníci rušia objednávky


„Situácia na trhu sa mení z týždňa na týždeň a niektorí zákazníci postupne rušia už potvrdené objednávky. Aj keď sme prepúšťanie ešte nedávno nepredpokladali, napokon sa mu nedalo vyhnúť. Týmto nepopulárnym krokom sa snažíme ochrániť prácu a príjem pre zostávajúcich vyše 1900 zamestnancov a udržateľnosť našej spoločnosti,“ vysvetlil Borba.

Spoločnosť Whirlpool v Poprade by dočasne mohla z Embraca zamestnať prijať 150 ľudí. „Zatiaľ sa jej na trhu darí, zvyšuje výrobu a prijíma nových zamestnancov, aj keď vyrába podobný segment do výrobkov pre domácnosti,“ uzavrel Borba.

Generálny riaditeľ spoločnosti však nevidí šancu na zlepšenie situácie do marca budúceho roka. Päť najväčších krajín - odberateľov, do ktorých Embraco svoju produkciu vyváža, je najviac postihnutých koronakrízou. Ide o Taliansko, Rusko, USA, Turecko a Nemecko.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, hromadné prepúšťanie
Zdroj: Webnoviny.sk - Najväčší zamestnávateľ na Spiši plánuje pre rapídny pokles objednávok prepustiť tristo ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.