Nedeľa, 1. september 2024
Väčšinou jasno  20,9 °C
Mimoriadne správy

Najväčší dopyt je tento rok po čašníkoch, najšikovnejší na Slovensku zarábajú mesačne 1 700 eur

 Webnoviny  26. júl 2024  86  
Najväčší dopyt je tento rok po čašníkoch, najšikovnejší na Slovensku zarábajú mesačne 1 700 eur

26.7.2024 (SITA.sk) - Práca čašníka alebo čašníčky nemusí byť len sezónna brigáda, väčšina ponúk na portáli Profesia.sk je na plný úväzok. Tento rok je pritom po pracovníkoch na túto pozíciu historicky druhý najväčší dopyt.

Nadštandardný záujem


Zverejnených bolo zatiaľ viac ako 3 300 pracovných ponúk. Nadštandardný záujem o túto prácu bol aj zo strany uchádzačiek a uchádzačov, v priemere na jeden inzerát reaguje 31 ľudí.

Z dát portálu Platy.sk vyplýva, že priemerný celkový mesačný zárobok je pri tejto profesii na Slovensku 1 224 eur. Najhoršie zarábajúca desatina má mesačne do 841 eur, 10 % najlepšie zarábajúcich má cez 1 704 eur mesačne.

Ženy zarábajú menej


Hoci na tejto pozícii častejšie pracujú ženy, zarábajú menej. Ich priemerný celkový mesačný zárobok je 1 125 eur, mužskí kolegovia majú v priemere o 200 eur viac. Naopak, len minimálne rozdiely sú medzi zárobkami v hlavných mestách krajov a mimo nich.

Hoci sú na Slovensku najžiadanejšie benefity flexibilný pracovný čas a práca z domu, pri práci čašníčok a čašníkov sú ich možnosti veľmi obmedzené. V inzerátoch na túto profesiu na Profesia.sk tento rok prevádzky najčastejšie uvádzajú medzi benefitmi prácu v stabilnej spoločnosti, kariérny rast, príspevok na bývanie respektíve jeho zabezpečenie, príspevok na šport a nápoje zadarmo, 11 % ponúka mimoriadne bonusy a odmeny.



Kariérny rast


Spomínaný kariérny rast je v prípade čašníčok a čašníkov, ktoré a ktorí ostanú v tejto oblasti, najčastejšie na pozíciu manažéra alebo manažérky reštaurácie a následne na manažérov samotného hotela či prevádzky, prípadne na oblastného manažéra a manažérku.


Ich cesty sa však uberajú aj iným smerom, často kariérne pokračujú do sektoru obchodu, na pozície predavačov a predavačiek, alebo do administratívy.



Viac k témam: Čašník, Gastro, Platy
Zdroj: SITA.sk - Najväčší dopyt je tento rok po čašníkoch, najšikovnejší na Slovensku zarábajú mesačne 1 700 eur © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.