Pondelok, 6. máj 2024
Mimoriadne správy

Najmenej rozvinuté okresy dostanú finančnú injekciu, štát im vyčlenil takmer 20 miliónov eur

 Webnoviny  30. august 2022  176  
Najmenej rozvinuté okresy dostanú finančnú injekciu, štát im vyčlenil takmer 20 miliónov eur

30.8.2022 (Webnoviny.sk) - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) vyčlenilo pre zaostávajúce okresy v tomto roku regionálny príspevok vo výške 19,1 mil. eur. Jednotlivé okresné úrady postupne zverejňujú výzvy na predkladanie žiadostí. O peniaze sa môžu uchádzať napríklad projekty na podporu pracovných miest, vzdelávania, služieb, priemyslu či cestovného ruchu v regiónoch.

Ako v utorok informovalo ministerstvo, medzi žiadateľmi o príspevok môžu byť vyššie územné celky, neziskové organizácie a občianske združenia, cirkevné a náboženské organizácie, školy a školské zariadenia, regionálne rozvojové agentúry, ale aj obchodné spoločnosti a podnikatelia.

Transparentné a férové rozdeľovanie


„Vďaka vlani schválenej novele o podpore najmenej rozvinutých okresov je teraz prideľovanie regionálnych príspevkov transparentné a férové,“ povedala vicepremiérka a ministerka regionálneho rozvoja Veronika Remišová (Za ľudí).

Už o nich podľa nej nerozhoduje výbor nominovaný prednostom okresného úradu, ktorý mohol príspevok priklepnúť prakticky komukoľvek podľa sympatií či straníckeho trička, ale o podpore rozhodujú riadiace výbory. V nich sú zástupcovia samospráv, kraja, mimovládok, zamestnávateľov aj ministerstva regionálneho rozvoja.

Pomoc tam, kde naozaj pomôže


„Peniaze sa teraz konečne môžu dostať tam, kde naozaj pomôžu ľuďom a celému okresu - do dobrých projektov na podporu pracovných miest, miestnej ekonomiky či cestovného ruchu,“ dodala Remišová.

V súčasnosti patria k najmenej rozvinutým okresy Kežmarok, Sabinov, Gelnica, Bardejov, Medzilaborce, Košice - okolie, Snina, Levoča, Michalovce, Stropkov, Svidník, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Vranov nad Topľou, Rožňava, Sobrance, Trebišov a Stará Ľubovňa. Ich zoznam vedie Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny na základe miery evidovanej nezamestnanosti.

Investície prerozdelia okresy


„Každý okres vie najlepšie posúdiť, ktoré problémy sú preň najpálčivejšie a do akých oblastí musí najviac investovať, čomu jednotlivé okresné úrady prispôsobili typy aktivít vo svojich výzvach,“ poznamenal rezortný štátny tajomník Dušan Velič.

„V zásade pri najmenej rozvinutých okresoch hovoríme najmä o podpore kvalitných pracovných miest, aby ľudia nemuseli odchádzať za prácou a lepším životom do vyspelejších regiónov, ale tiež o podpore pre infraštruktúru a kvalitnejšie služby,“ uzavrel.

Viac k témam: Dotácia, Regionálny rozvoj
Zdroj: Webnoviny.sk - Najmenej rozvinuté okresy dostanú finančnú injekciu, štát im vyčlenil takmer 20 miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.