Utorok, 7. máj 2024
Slabý dážď  11,5 °C
Mimoriadne správy

Na Slovensku vlani vznikol rekordný počet firiem za posledných desať rokov

 Webnoviny   4. január 2024  118  
Na Slovensku vlani vznikol rekordný počet firiem za posledných desať rokov

4.1.2024 (SITA.sk) - V minulom roku vzniklo na Slovensku viac ako 21,7 tisíc nových firiem. Ide o najvyšší údaj za posledných desať rokov. V roku 2022 u nás založili takmer 20,4-tisíc spoločností a rok predtým necelých 19,7- tisíc.

Rekordný bol z tohto pohľadu rok 2013, dôvodom však bola pripravovaná zmena spôsobu požadovaného splatenia základného imania.

Najsilnejším bol marec


Tá spôsobila raketový vzostup vzniku nových podnikov až na vyše 27-tisíc. Vyplýva to z informácií zverejnených portálom FinStat.

Najsilnejším mesiacom z hľadiska zakladania nových firiem bol v uplynulom roku marec. Pribudlo ich 2 196. Takmer 2-tisíc ich vzniklo v októbri a hranicu 1,9-tisíc sa ešte podarilo prekonať v januári, apríli a máji.

Naopak, najslabším mesiacov bol z hľadiska vzniku nových spoločností vlani december, kedy ich vzniklo iba niečo viac ako 1,2 tisíc. Slabšie na tom boli aj letné mesiace.

Zaniklo päťtisíc podnikov


V minulom roku zároveň na Slovensku zaniklo okolo 5-tisíc podnikov. V roku 2022 to bolo takmer 6,3-tisíc a rok predtým viac ako 15-tisíc. Tento nárast však spôsobilo „čistenie" Obchodného registra.

Prvenstvo v štatistikách zánikov firiem drží jún, celkovo ich bolo 553. Podobný výsledok zaznamenal Finstat aj v októbri. Najmenej podnikov ubudlo zase v apríli, celkovo ich bolo 300.

Viac k témam: Firmy, Podnikanie
Zdroj: SITA.sk - Na Slovensku vlani vznikol rekordný počet firiem za posledných desať rokov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.