Sobota, 4. máj 2024
Malá oblačnosť  14,9 °C
Mimoriadne správy

Na Slovensku sa spotrebovalo najviac elektriny v histórii štátu, časť pochádzala zo zahraničia

 Webnoviny  23. júl 2018  391  
Na Slovensku sa spotrebovalo najviac elektriny v histórii štátu, časť pochádzala zo zahraničia

BRATISLAVA 23. júla (WebNoviny.sk) - Na Slovensku sa v minulom roku spotrebovalo najviac elektriny v histórii samostatného štátu. Vlani sa dokonca spotrebovalo viac elektriny ako za celú éru merania spotreby, teda od roku 1983.

Ako vyplýva z údajov zverejnených Slovenskou elektrizačnou prenosovou sústavou, po prekonaní hranice 30 terawatthodín v roku 2016 dosiahla spotreba elektriny Slovenska v minulom roku vyše 31 terawatthodín.

Najviac vyrobili jadrové elektrárne


V minulom roku Slovensko opätovne zaznamenalo vysoký dovoz elektriny zo zahraničia. Keďže prostredníctvom domácich energetických zdrojov sa vyrobilo len niečo vyše 28 terawatthodín elektriny, doviezť sme museli zhruba 3 terawatthodiny elektriny. Podiel importu na spotrebe elektriny sa tak zvýšil na 9,8 %, v roku 2016 to bolo 8,8 %.

Odporúčame:
Akcionári Slovenských elektrární schválili 700-miliónový úver na dostavbu Mochoviec

„Od roku 2007, keď sa elektrizačná sústava Slovenska stala importnou, bol v roku 2017 objem importu a aj jeho podiel na spotrebe elektriny Slovenska najvyšší,“ dodal prevádzkovateľ prenosovej sústavy.

Na Slovensku sa v minulom roku vyrobilo spomínaných vyše 28 terawatthodín elektriny. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 575 gigawattthodín. Najviac sa vyrobilo prostredníctvom jadrových elektrární, ktorých podiel na výrobe dosiahol takmer 54 %.

Rekord majú aj vodné elektrárne


Druhý najväčší podiel na vyrobenej elektrine tvorili fosílne palivá (20,4 %). Na výrobe elektriny z fosílnych palív mali najväčší podiel zemný plyn (32,7 %), hnedé uhlie (30,1 %) a čierne uhlie (20,3 %).

Odporúčame:
Slováci si za elektrinu priplatia, od júla sa mierne zvýši cena

Rovnako ako v rokoch 2015 a 2016 bola v minulom roku výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov (8,7 %) takmer spolovice z biomasy. Bioplyn a fotovoltické elektrárne mali naďalej na výrobe elektriny z obnoviteľných zdrojov štvrtinový podiel.

„Vodné elektrárne napriek poklesu výroby v roku 2017 dosiahli za posledných sedem rokov tretí najvyšší objem vyrobenej elektriny s podielom 16,7 %,“ konštatovala firma SEPS vo svojej výročnej správe. Najväčším výrobcom elektriny s trhovým podielom 69 % sú naďalej Slovenské elektrárne.

Viac k témam: elektrina, Slovenské elektrárne, Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk - Na Slovensku sa spotrebovalo najviac elektriny v histórii štátu, časť pochádzala zo zahraničia © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.