Utorok, 7. máj 2024
Mimoriadne správy

Na Slovensku sa spotrebovalo menej elektriny, aj napriek pretrvávajúcemu ekonomickému rastu

 Webnoviny   4. marec 2019  260  
Na Slovensku sa spotrebovalo menej elektriny, aj napriek pretrvávajúcemu ekonomickému rastu

BRATISLAVA 4. marca (WebNoviny.sk) - Niekoľkoročný nárast spotreby elektriny na Slovensku sa zastavil. A to aj napriek pretrvávajúcemu ekonomickému rastu.

Vyrobilo sa menej elektriny


„Spotreba neprekonala maximum spred dvoch rokov vyše 31-tisíc gigawatthodín. Podľa predbežných údajov Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy dosiahla celková spotreba v minulom roku na Slovensku 30 911 gigawatthodín elektriny, čo je medziročný pokles o 0,5 %,“ informovali Slovenské elektrárne.

Na Slovensku sa vlani vyrobilo v medziročnom porovnaní o 3,3 % menej elektriny. Výroba tak klesla z 28 026 gigawatthodín na vlaňajších 27 113 gigawatthodín elektriny. „Objem dovážanej elektriny tak vlani stúpol,“ upozornil dominantný výrobca elektriny.

Slovenské elektrárne, ktoré majú takmer 70-percentný podiel na slovenskom trhu s výrobou elektriny, vlani vyprodukovali 18 638 gigawatthodín elektriny a do siete dodali 16 778 gigawatthodín.

„Za 4,1-percentným poklesom výroby, ktorý sa premietol do 4,4 percentného medziročného poklesu dodávok elektriny, stojí najmä vlaňajšie sucho,“ konštatovali elektrárne.

Výroba bez emisií oxidu uhličitého


Kumulatívne úhrny zrážok v roku 2018 boli hlboko pod dlhodobým priemerom, takže vodné elektrárne v roku 2018 do siete dodali iba 1 275 gigawatthodín elektriny.

Je to medziročný prepad o 21,3 %. Slovenské elektrárne vlani dodali skoro 90 % elektriny bez emisií oxidu uhličitého. Podiel elektriny z jadra na celkovej dodávke totiž medziročne stúpol zo 79 % až na 82 %.

„Ďalšími zdrojmi bez emisií oxidu uhličitého boli voda s takmer 7,6 %, biomasa s 0,1 % a slnko s 0,01 %,“ spresnili elektrárne. Energia získaná spaľovaním uhlia mala na dodávke podiel vyše 10 %.

Viac k témam: elektrina, energetika, SEPS Slovenská elektrizačná prenosová sústava
Zdroj: Webnoviny.sk - Na Slovensku sa spotrebovalo menej elektriny, aj napriek pretrvávajúcemu ekonomickému rastu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.