Sobota, 20. apríl 2024
Zamračené  4,8 °C
Mimoriadne správy

Na Slovensku funguje takmer 900-tisíc firiem, DPH však platí štátu len asi štvrtina

 Webnoviny  25. marec 2021  277  
Na Slovensku funguje takmer 900-tisíc firiem, DPH však platí štátu len asi štvrtina

25.3.2021 (Webnoviny.sk) - Iba štvrtina podnikateľov na Slovensku platí štátu DPH. Ako vyplýva z dát poradenskej spoločnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company, registrovaných na odvádzanie dane z pridanej hodnoty je u nás niečo cez 230-tisíc podnikateľov z celkového počtu asi 900-tisíc firiem, štátnych inštitúcií, organizácií, samospráv či rôznych podnikateľských foriem nezapísaných v obchodnom registri.

Zákonná povinnosť pritom vzniká každému podnikateľovi, ktorého obrat za posledný kalendárny rok presiahne 49 790 eur.

„Najviac platcov DPH registrujeme v Bratislavskom kraji (67 656), čo je necelá tretina z celého objemu v danom kraji (213 822), ďalej v Nitrianskom kraji, kde daň odvádza 26 percent všetkých tamojších firiem a v Košickom a Trnavskom kraji. V oboch krajoch podniká 25 percent platcov DPH. Najmenej podnikateľov, ktorí sú registrovaní ako platcovia dane z pridanej hodnoty, je už dlhodobo v Prešovskom kraji – 20,9 percenta,“ uviedla analytička Bisnode A Dun & Bradstreet Company Petra Štěpánová.

Až polovica platcov DPH pripadá na spoločnosti s ručením obmedzeným. Ide dovedna o 157-tisíc firiem. Za nimi nasledujú živnostníci a potom akciové spoločnosti. Najviac platcov dane z pridanej hodnoty pracuje v oblasti poradenských služieb v oblasti podnikania (10 234), ostatnom maloobchode v nešpecializovaných predajniach (9 623) a ostatných pomocných obchodných činnostiach (9 284).

Viac k témam: DPH daň z pridanej hodnoty, podnikatelia
Zdroj: Webnoviny.sk - Na Slovensku funguje takmer 900-tisíc firiem, DPH však platí štátu len asi štvrtina © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.