Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Na Globálnu bránu pôjdu stovky miliárd eur, EÚ má potenciál byť efektívnejší celosvetový hráč

 Webnoviny  30. november 2021  185  
Na Globálnu bránu pôjdu stovky miliárd eur, EÚ má potenciál byť efektívnejší celosvetový hráč

30.11.2021 (Webnoviny.sk) - Európska únia v stredu predstavuje plán, ktorého cieľom je posilniť celosvetovú infraštruktúru 27-členného bloku a jeho vplyv. Očakáva sa, že program Globálna brána do roku 2027 zmobilizuje 300 miliárd eur z verejných a súkromných zdrojov.

Hoci Európska komisia (EK) neoznačuje tento projekt za pokus čeliť rozsiahlej čínskej iniciatíve v oblasti infraštruktúry s cieľom prepojiť Áziu s Afrikou a Európu, šéf nemeckého zastúpenia pri EÚ Michael Clauss povedal, že Globálna brána „má potenciál zmeniť EÚ na efektívnejšieho celosvetového hráča". „Pre mnohé partnerské krajiny ponuka spolupráce založenej na pravidlách a hodnotách bude atraktívnou alternatívou voči čínskej Hodvábnej ceste," povedal Clauss.

Michaël Tanchum, expert z neziskovej organizácie Európska rada pre zahraničné vzťahy, konštatoval, že Európa môže konkurovať čínskym investíciám v Afrike kombinovaním Globálnej cesty s Európskou zelenou dohodou, čiže programom EÚ na boj proti zmene klímy. „Čínske investície na kontinente nepriniesli ani v jednej africkej krajine ekonomickú konjunktúru v čínskom štýle," uviedol. „Príležitosť Európy pri vyplnení tejto medzery spočíva v investíciách, ktoré v Afrike vytvoria rozsiahlu produkciu s pridanou hodnotou," poznamenal.

Viac k témam: Globálna brána, Globálna ekonomika
Zdroj: Webnoviny.sk - Na Globálnu bránu pôjdu stovky miliárd eur, EÚ má potenciál byť efektívnejší celosvetový hráč © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.