Nedeľa, 19. máj 2024
Mimoriadne správy

Mladí nezamestnaní Slováci by sa za prácou aj presťahovali, ale radšej do zahraničia

 Webnoviny  27. marec 2018  340  
Mladí nezamestnaní Slováci by sa za prácou aj presťahovali, ale radšej do zahraničia

BRATISLAVA 27. marca (WebNoviny.sk) - Polovica nezamestnaných mladých ľudí v Európskej únii vo veku 20 až 34 rokov nie je ochotná presťahovať sa za prácou.

V rámci svojej krajiny je ochotných presťahovať sa za zamestnaním 21 % mladých Európanov bez práce, 12 % by uvažovalo o presťahovaní sa do inej krajiny EÚ a 17 % je ochotných odísť za prácou mimo EÚ. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat na základe údajov, ktoré zozbieral pri prieskume v roku 2016.

Vo väčšine krajín EÚ je vyšší podiel tých mladých nezamestnaných, ktorí sú ochotní presťahovať sa za prácou v rámci svojej krajiny, ako tých, ktorí by išli do iného štátu EÚ. V ôsmich krajinách by však mladí nezamestnaní uprednostnili odchod do iného štátu EÚ.

Odporúčame:
Viac ako 2 200 absolventov vysokých škôl je bez práce. Chýba potrebná prax v odbore, pomôcť môžu trainee programy

Najzreteľnejšie je to v Bulharsku, kde 12 % je ochotných presťahovať sa v rámci krajiny a 23 % do iného členského štátu EÚ. Podobne na Slovensku je 14 % mladých nezamestnaných ochotných presťahovať sa za prácou v rámci svojej krajiny, ale 23 % by uprednostnilo odchod do iného štátu EÚ.

Najviac sú ochotní za prácou sa presťahovať v rámci svojej krajiny mladí ľudia v Rumunsku a Nemecku (zhodne 37 %) a v Českej republike a Írsku (zhodne 35 %).

Odísť za prácou do inej krajiny EÚ sú najviac ochotní mladí nezamestnaní v Estónsku a Chorvátsku (zhodne 26 %) a v Slovinsku (25 %). Vysťahovať sa mimo EÚ kvôli zamestnaniu sú ochotní mladí ľudia predovšetkým vo Švédsku (34 %), Španielsku a Fínsku (28 %) a vo Francúzsku (27 %).

Viac k témam: Európska únia, nezamestnaní, nezamestnanosť v SR, práca, Slovensko, sťahovanie za prácou
Zdroj: Webnoviny.sk - Mladí nezamestnaní Slováci by sa za prácou aj presťahovali, ale radšej do zahraničia © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.