Piatok, 29. marec 2024
Prevažne slnečno  14,8 °C
Mimoriadne správy

Ministerstvo práce počas koronakrízy podporilo štvrtinu zamestnancov sumou takmer 400 miliónov eur

 Webnoviny   6. júl 2020  318  
Ministerstvo práce počas koronakrízy podporilo štvrtinu zamestnancov sumou takmer 400 miliónov eur

6.7.2020 (Webnoviny.sk) - Úrady práce k 2. júlu odoslali takmer 370 miliónov eur na mzdy zamestnancov a podporu samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) cez jednotlivé opatrenia „Prvej pomoci“ pre koronakrízu.

Išli na udržanie približne pol milióna pracovných miest, čiže miest štvrtiny zamestnancov. Vyplýva to z druhej aktualizácie hodnotenia opatrení na podporu pracujúcich a ich rodín, ktorú vypracoval Inštitút sociálnej politiky Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR). Agentúru SITA o tom v pondelok v tlačovej správe informovala hovorkyňa ministerstva Veronika Husárová.

Navýšilo sa hlavne vyplácanie kurzarbeitu


Čerpanie pomoci sa v apríli a v máji zintenzívnilo. Na aprílovú prvú pomoc išlo doteraz 171 miliónov eur, čo je v porovnaní s marcom viac o takmer 108 percent. Narástlo najmä čerpanie v opatrení kurzarbeit, a to až o 24,5 milióna eur, čiže o 134,1 percenta.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu


Viac ako 120-percentný medzimesačný rast je aj pri opatrení, v rámci ktorého žiadajú SZČO o príspevky na seba (nárast o 12,1 milióna eur, čiže o 122,8 percenta), a v opatrení, v rámci ktorého úrady vyplácajú paušálne príspevky na mzdy zamestnancov (takmer 42 miliónov eur, čiže 120,9 percenta).

Najnižší medzimesačný rast je pri opatrení pre zatvorené prevádzky, keďže postupne dochádzalo k ich otváraniu.

Pomoc pre podnikateľov sa zrýchlila


V apríli sa pomoc aj zrýchlila. Podnikateľom s už podpísanou dohodou stačilo predložiť výkaz, čo skrátilo vybavenie pomoci na dva pracovné dni. Novým žiadateľom trvalo zúradovanie pomoci od prijatia žiadosti, po úhradu menej ako sedem pracovných dní.

V júni 2020 narástol počet vyplatených sociálnych dávok za ošetrovné (OČR) medziročne takmer desaťnásobne. Konkrétne sa počet dávok zvýšil z 13 477 v júni 2019 na 131 851 v júni 2020. Zo všetkých od marca vyplatených OČR tvoria tie pandemické takmer 87 percent.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, štátna podpora, zamestnanosť
Zdroj: Webnoviny.sk - Ministerstvo práce počas koronakrízy podporilo štvrtinu zamestnancov sumou takmer 400 miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.