Sobota, 27. júl 2024
Mimoriadne správy

Ministerstvo práce nasadzuje informačný systém sociálnych služieb, funkcie sprístupní postupne

 Webnoviny   8. apríl 2022  188  
Ministerstvo práce nasadzuje informačný systém sociálnych služieb, funkcie sprístupní postupne

8.4.2022 (Webnoviny.sk) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR postupne uvádza do prevádzky nový informačný systém sociálnych služieb (IS SoS). Zaviazalo sa k tomu v novele zákona o sociálnych službách účinnej od 1. januára tohto roka.

Informačný systém vo svojej verejnej časti, ktorú ministerstvo ako správca systému v týchto dňoch sprístupnilo, prinesie komplexné informácie o poskytovateľoch všetkých sociálnych služieb na Slovensku.

Podrobnejšie informácie o sociálnych službách


Ponúkne rozšírené možnosti vyhľadávania, podrobnejšie informácie o sociálnych službách a tiež o akreditáciách, ktoré ministerstvo udeľuje v tejto oblasti. Rezort práce a sociálnych vecí o tom informoval v tlačovej správe.

V ďalšom kroku rezort práce sprístupní poskytovateľom sociálnych služieb, obciam a vyšším územným celkom zberový modul IS SoS. Z neho získané údaje budú slúžiť na analýzu či plánovanie rozvoja sociálnych služieb. Nateraz sprístupnený verejný modul IS SoS umožňuje verejnosti vyhľadávanie poskytovateľov sociálnych služieb alebo akreditovaných subjektov. Súčasne o nich ponúka základné informácie, popis a miesto poskytovanej služby a všetky kontaktné údaje. V ďalšej fáze verejný modul ponúkne aj sprievodcu vyhľadávaním sociálnej služby, ako aj ďalšie rozšírené možnosti vyhľadávania.

Žiadosti o finančné príspevky cez IS SoS


Nasledovať bude zberový modul IS SoS, ktorý ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny sprevádzkuje čoskoro, v druhej fáze. Obsahovať bude evidencie vedené poskytovateľmi sociálnych služieb o žiadateľoch o sociálne služby, o ich prijímateľoch, zamestnancoch. Zároveň do neho budú poskytovatelia pridávať štatistické údaje.

Samosprávy budú v systéme evidovať žiadateľov o zabezpečenie sociálnej služby a finančnú podporu neverejných poskytovateľov. Prostredníctvom IS SoS sa budú taktiež podávať žiadosti o finančné príspevky poskytované z rozpočtu ministerstva práce.

Viac k témam: Informačný systém
Zdroj: Webnoviny.sk - Ministerstvo práce nasadzuje informačný systém sociálnych služieb, funkcie sprístupní postupne © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.