Štvrtok, 20. jún 2024
Polojasno  24 °C
Mimoriadne správy

Ministerstvo financií chce uskutočňovať projekty len s vysokou návratnosťou a zlepšiť ich plánovanie aj prípravu

 Webnoviny  12. jún 2024  83  
Ministerstvo financií chce uskutočňovať projekty len s vysokou návratnosťou a zlepšiť ich plánovanie aj prípravu

12.6.2024 (SITA.sk) - Ministerstvo financií chce zlepšiť plánovanie a prípravu investičných projektov. Navrhuje zrušiť hodnotenia od 1 mil. eur a nepredkladať na vládu obstarávanie stavieb za viac ako 5 mil. eur.

Ich zrušením sa kapitolám uvoľnia administratívne kapacity na prípravu väčších projektov a prinesie im väčšiu flexibilitu a úsporu času pri príprave menších projektov. Zameranie sa na prípravu, harmonogram a reálnosť realizácie veľkých projektov pomôže predísť rizikám spojených s ich následnou implementáciou.

Väčšie projekty sú hodnotené aj vo fáze prípravy, a preto je kvôli možným zmenám technického riešenia alebo zvolenej alternatívy potenciál úspor podľa rezortu financií násobne väčší. Malé hodnotenia pred verejným obstarávaním sa väčšinou obmedzujú len na porovnávanie jednotkových cien a súlad so stratégiou.

V nadväznosti na úpravu limitu pre hodnotenie investičných projektov a prehodnotení efektívnosti procesov sa súčasne navrhuje zjednodušený postup pri obstarávaní stavieb.

V súčasnosti je pri stavbách v hodnote vyššej ako 5 mil. eur, ktoré sú financované zo štátneho rozpočtu potrebné, aby o nich rokovala vláda a aj ich schvaľovala. Väčšiu efektivitu celého procesu riadenia verejných investícií sa podľa ministerstva dosiahne zameraním sa na väčšie projekty a strategické určovanie investičných priorít.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 - 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Investicne projekty, Verejné obstarávanie
Zdroj: SITA.sk - Ministerstvo financií chce uskutočňovať projekty len s vysokou návratnosťou a zlepšiť ich plánovanie aj prípravu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.