Piatok, 4. október 2024
Zamračené  7 °C
Mimoriadne správy

Ministerka Matečná apeluje na spotrebiteľov, aby kupovali slovenské potraviny

 Webnoviny  24. marec 2017  425  
Ministerka Matečná apeluje na spotrebiteľov, aby kupovali slovenské potraviny

BANSKÁ BYSTRICA 24. marca (WebNoviny.sk) - Spoločnosti Banskobystrický pivovar a Alfa Bio sa vyznačujú tým, že sú to firmy bez zahraničného kapitálu, ktoré vyrábajú výhradne zo slovenských surovín a svoje výrobky umiestňujú predovšetkým na slovenskom trhu. Konštatovala to ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná počas pracovného výjazdu v Banskej Bystrici. "Opäť apelujem na slovenského spotrebiteľa: Slováci jedzte slovenské potraviny, pite aj slovenské pivo a slovenské víno, lebo tá kvalita je jedinečná! Kúpou našich potravín podporujete rozvoj celej našej krajiny,“ vyhlásila Matečná.

Pred rokom 1995 bolo na Slovensku 15 pivovarov a dnes jediným nezávislým slovenským pivovarom je Banskobystrický pivovar, uviedol predseda predstavenstva spoločnosti Branislav Cvik. "Náš pivovar nepoužíva chémiu, stabilizátory a pivo varíme z čisto slovenských produktov. Používame slovenský chmeľ a slovenský Levický slad, ktorý má chránené označenie európskeho pôvodu. V súčasnosti zamestnávame 85 ľudí. Od roku 2014 do roku 2016 sme prijali 12 zamestnancov a aj v súčasnosti pre novú technológiu hľadáme kvalifikovaných pracovníkov,“ povedal Cvik. "Tento podnik je dôkazom toho, že je možné na Slovensku vyrábať, na Slovensku produkovať a na Slovensku aj spotrebovávať,“ dodala Matečná.

Odporúčame:
Ministerka Matečná potvrdila výskyt brazílskeho mäsa na Slovensku, čaká sa na výsledky kontrol

Slovenská firma Alfa Bio vyrába potraviny na čisto rastlinnej báze. "Sója ako základná surovina, ktorú nakupujeme, sa pestuje na Slovensku a nie je geneticky modifikovaná. Sója sa pestuje v našej krajine už sto rokov. Väčšina našej produkcie sa minie na Slovensku,“ uviedol Juraj Lunter, riaditeľ spoločnosti Alfa Bio.

Výroba piva v Banskej Bystrici má už viac ako päťstoročnú históriu. Na pivovarnícku tradíciu z roku 1501 nadviazal novodobý pivovar postavený v Radvani - Kráľovej, ktorý bol uvedený do prevádzky v roku 1971 ako Pivovar Urpín. V tradícii pokračuje spoločnosť Banskobystrický pivovar, a.s., ktorá je výrobcom slovenského piva značky Urpiner, vyrábaného podľa tradičných receptúr.

Spoločnosť Alfa Bio s.r.o. zamestnáva v súčasnosti 210 pracovníkov a svoje výrobky predáva v deviatich krajinách Európy. Vznikla v roku 1991 ako malá rodinná firma.



Viac k témam: Gabriela Matečná, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, slovenské potraviny
Zdroj: Webnoviny.sk - Ministerka Matečná apeluje na spotrebiteľov, aby kupovali slovenské potraviny © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.