Nedeľa, 28. apríl 2024
Prevažne slnečno  18,5 °C
Mimoriadne správy

Medzinárodný obchod krajín G20 sa výrazne spomalil, ale stále zostáva na rekordnej úrovni

 Webnoviny  23. november 2021  202  
Medzinárodný obchod krajín G20 sa výrazne spomalil, ale stále zostáva na rekordnej úrovni

23.11.2021 (Webnoviny.sk) - Rast medzinárodného obchodu s tovarmi najväčších ekonomík sveta združených v organizácii G20 sa v treťom kvartáli tohto roka zreteľne spomalil, ale je na rekordnej úrovni, čiastočne pre vysoké ceny komodít.

Zvýšenie nákladov na prepravu tovarov a zotavenie cestovania však podporilo rýchlejší rast medzinárodného obchodu G20 so službami, pričom export služieb sa priblížil úrovniam z roku 2019. Informovala o tom v utorok Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD).

Export tovarov z krajín G20 v treťom štvrťroku tohto roka medzikvartálne stúpol o 0,9 percenta a dovoz sa zvýšil o 0,4 percenta. Išlo však o zreteľné spomalenie tempa rastu v porovnaní s prvým polrokom. Vtedy hodnotu obchodovaných tovarov zvýšilo zdraženie komodít. V treťom štvrťroku obchod naďalej podporoval pretrvávajúci dopyt po elektronike.

Export služieb z krajín G20 počas júla až septembra medzikvartálne posilnil o zhruba 5,1 percenta a ich import stúpol o 5,8 percenta. Hodnota exportovaných služieb sa zvýšila napríklad pre zdraženie prepravy tovarov, ktorej ceny v závere kvartálu kulminovali.

Viac k témam: Export, Import, Medzinárodný obchod
Zdroj: Webnoviny.sk - Medzinárodný obchod krajín G20 sa výrazne spomalil, ale stále zostáva na rekordnej úrovni © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.