Sobota, 18. máj 2024
Mimoriadne správy

Maximálna materská dávka sa opäť zvýši, jej skutočná suma však zavisí od vymeriavacieho základu

 Webnoviny  19. september 2018  274  
Maximálna materská dávka sa opäť zvýši, jej skutočná suma však zavisí od vymeriavacieho základu

BRATISLAVA 19. septembra (WebNoviny.sk) - Na budúci rok sa opäť zvýši maximálna suma materskej dávky. Pri 31-dňovom mesiaci najvyššia možná materská dávka stúpne z tohtoročných 1 394,30 eura na 1 458,50 eura a pri 30-dňovom mesiaci pôjde o nárast z tohtoročných 1 349,30 eura na 1 411,40 eura.

Vyššia priemerná mzda


Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Nárast maximálnej sumy materskej dávky každoročne súvisí so zvýšením priemernej mzdy na Slovensku, keďže najvyššia možná materská dávka sa počíta z dvojnásobku priemernej mesačnej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov.ň

Odporúčame:
Materskú dávku by mohli poberať obaja rodičia súbežne, nárok by zrejme využili stovky osôb

Maximálny denný vymeriavací základ na výpočet materskej dávky bude počas budúceho roka predstavovať 62,73 eura, z čoho maximálna denná suma materskej dávky tvorí 47,05 eura.

"Maximálny denný vymeriavací základ v roku 2019 dosiahne tá poistenka, ktorej vymeriavací základ, z ktorého platila poistné na nemocenské poistenie v rozhodujúcom období (spravidla v roku 2018), bol mesačne vo výške aspoň 1 908 eur," uviedol Višváder.

Úroveň čistej mzdy


Suma materskej dávky sa od začiatku mája minulého roka zvýšila zo 70 % na 75 % z hrubej mzdy zamestnankyne, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO).

Táto dávka, ktorú vypláca Sociálna poisťovňa, tak pri tohtoročnom hrubom zárobku do 1 824 eur dosahuje úroveň čistej mzdy, ktorú mala osoba pred odchodom na materskú dovolenku.

Viac k témam: materská dávka, maximálna materská dávka, Sociálna poisťovňa
Zdroj: Webnoviny.sk - Maximálna materská dávka sa opäť zvýši, jej skutočná suma však zavisí od vymeriavacieho základu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.