Štvrtok, 28. marec 2024
Slabý dážď  7,6 °C
Mimoriadne správy

Máte vyšší plat? Priemerná mzda na Slovensku stúpla, ťahal ju jeden sektor

 Webnoviny   5. december 2020  159  
Máte vyšší plat? Priemerná mzda na Slovensku stúpla, ťahal ju jeden sektor

5.12.2020 (Webnoviny.sk) - Medziročný pokles priemernej hrubej mzdy na Slovensku sa v treťom štvrťroku tohto roka zastavil. Kým v druhom kvartáli priemerná mesačná mzda prvýkrát v histórii samostatnej SR medziročne klesla o 1,2 %, v treťom štvrťroku tohto roka už išlo o medziročný nárast o 4,2 % na 1 113 eur.

V tlačovej správe o tom informoval Štatistický úrad SR. Rast miezd pritom ťahal verejný sektor, keď vo verejnej správe a obrane priemerná hrubá mzda v treťom kvartáli medziročne stúpla o 10,5 %.

Nárast po unikátnom poklese


"Po unikátnom poklese nominálnej hodnoty priemernej mzdy v minulom štvrťroku sa v treťom štvrťroku mesačné mzdy medziročne zvýšili v priemere o 45 eur," uviedli štatistici. Po zohľadnení miery inflácie rast reálnej mzdy v júli až septembri tohto roka dosiahol 2,7 %. Sezónne očistená priemerná mzda oproti druhému štvrťroku tohto roka vzrástla o 6,7 %.

V jedenástich odvetviach ekonomiky bola mzda nižšia ako je priemer za hospodárstvo Slovenska, v ôsmich, naopak, vyššia. Najnižšiu priemernú nominálnu mzdu pod úrovňou 780 eur mali zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách, ostatných činnostiach a v stavebníctve. Najvyššia priemerná mesačná mzda, nad úrovňou 1 800 eur, bola v odvetviach informácie a komunikácia, dodávka elektriny, plynu a pary, ako aj finančné a poisťovacie činnosti.

V odvetviach, v ktorých pracuje najviac ľudí, dosiahli prírastky hodnotu 2,1 % v priemysle a 1,5 % v oblasti obchodu. Oproti rovnakému obdobiu vlaňajška priemerná nominálna mzda vzrástla vo všetkých sledovaných odvetviach, rast dosiahol od 0,3 % v administratívnych službách do 10,5 % vo verejnej správe a obrane. "Vyššie prírastky boli zaznamenané aj vo vzdelávaní (o 10,2 %), v zdravotníctve a sociálnej pomoci (o 6,7 %) a v odborných, vedeckých a technických činnostiach (o 6,1 %)," informoval Štatistický úrad SR.

Najvyšší relatívny prírastok v Prešovskom kraji


Vyššia ako v priemere za celé hospodárstvo SR bola priemerná nominálna mesačná mzda iba v Bratislavskom kraji (1 358 eur). V ostatných krajoch sa pohybovala od 893 eur v Prešovskom kraji do 1 064 eur v Trnavskom kraji. Vo všetkých krajoch priemerná mzda medziročne vzrástla, najvyšší relatívny prírastok až o 7,7 % sa prejavil v Prešovskom kraji.

V prvom až treťom štvrťroku tohto roka dosiahla priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hos­po­dár­stve 1 096 eur. Medziročne sa zvýšila o 3 %, reálna mzda vzrástla o 0,9 %. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa rast miezd spomalil, rast nominálnej mzdy bol pomalší o 5,1 percentuálneho bodu a reálnej mzdy o 4,5 percentuálneho bodu.

Viac k témam: priemerná mesačná mzda na Slovensku
Zdroj: Webnoviny.sk - Máte vyšší plat? Priemerná mzda na Slovensku stúpla, ťahal ju jeden sektor © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.