Sobota, 27. apríl 2024
Slnečno  16 °C
Mimoriadne správy

Malé a stredné podniky sa budú môcť dostať k zvýhodneným úverom, môžu navýšiť svoj prevádzkový kapitál či financovať investície

 Webnoviny  10. október 2023  150  
Malé a stredné podniky sa budú môcť dostať k zvýhodneným úverom, môžu navýšiť svoj prevádzkový kapitál či financovať investície

10.10.2023 (SITA.sk) - Európsky investičný fond (EIF) a Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) podpísali dohodu o záruke. Tá umožní poskytovanie nových úverov pre malé a stredné podniky na Slovensku za viac ako 70 miliónov eur.

Krytie záruky EIF


Záruku EIF vystavili v rámci programu InvestEU, ktorého cieľom je v rokoch 2021 až 2027 aktivovať viac ako 372 miliárd eur v dodatočných investíciách. Informovala o tom záručná banka.

Záruky EIF umožnia SZRB vytvoriť nový zdroj financovania pre slovenské malé a stredné podniky na zvýšenie ich konkurencieschopnosti a podporu zelených investícií.

Spoločnosti budú môcť navýšiť svoj prevádzkový kapitál, získať dodatočnú likviditu alebo financovať investície, ako aj rozvojové plány.

Záruka EIF je krytá z dvoch rôznych balíkov finančných prostriedkov programu InvestEU, z ktorých jeden je zameraný na konkurencieschopnosť malých a stredných podnikov a druhý na investície do udržateľnosti. Celkovo sa očakáva, že nové financovanie bude môcť využiť približne 450 slovenských malých a stredných podnikov.

Sprístupnenie financovania


Európsky investičný fond je súčasťou skupiny Európskej investičnej banky. Jeho hlavným poslaním je podporovať európske mikropodniky a malé a stredné podniky tým, že im pomáha sprístupniť financovanie.

Program InvestEU poskytuje Európskej únii dlhodobé financovanie mobilizáciou značných súkromných a verejných finančných prostriedkov na podporu udržateľnej obnovy.

Pomáha tiež mobilizovať súkromné investície do politických priorít Európskej únie, ako sú Európska zelená dohoda a digitálna transformácia.


Slovenskú záručnú a rozvojovú banku založilo Ministerstvo financií SR ako štátny peňažný ústav v roku 1991 a koncom októbra 2002 sa banka zmenila na akciovú spoločnosť.

Jediným akcionárom je štát. Banka je zameraná najmä na rozvoj malého a stredného podnikania na Slovensku. Okrem toho podporuje aj mestá a obce alebo vlastníkov bytových domov.



Viac k témam: Digitálna transformácia, Európska zelená dohoda, Financovanie, Malé a stredné podniky, program InvestEU, úvery pre podniky
Zdroj: SITA.sk - Malé a stredné podniky sa budú môcť dostať k zvýhodneným úverom, môžu navýšiť svoj prevádzkový kapitál či financovať investície © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.