Piatok, 29. marec 2024
Zamračené  13,5 °C
Mimoriadne správy

Lídri Európskej únie sa dohodli na fonde obnovy po koronakríze, suma presiahla 1,8 bilióna eur

 Webnoviny  21. júl 2020  220  
Lídri Európskej únie sa dohodli na fonde obnovy po koronakríze, suma presiahla 1,8 bilióna eur

21.7.2020 (Webnoviny.sk) - Lídri Európskej únie v utorok ráno dosiahli dohodu o rozpočte a fonde obnovy po koronakríze v bezprecedentnej celkovej sume 1,82 bil. eur. Jednotu dosiahli po vyjednávaniach, ktoré trvali štyri dni a štyri noci.

S cieľom čeliť najväčšej ekonomickej recesii v histórii EÚ blok dosiahol konsenzus v otázke 750-miliardového fondu obnovy nad rámec sedemročného rozpočtu v sume vyše 1 bil. eur. Fond obnovy tvoria granty a úvery, pričom objem grantov má byť 390 mld. eur. Pôvodný návrh Európskej komisie rátal s grantmi v sume 500 mld. eur.

"Ide o historický deň pre Európu," uviedol vo vyhlásení francúzsky prezident Emmanuel Macron. Predseda Európskej rady Charles Michel vyhlásil, že dohoda o fonde obnovy "ukazuje našu vieru v našu spoločnú budúcnosť."

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk - Lídri Európskej únie sa dohodli na fonde obnovy po koronakríze, suma presiahla 1,8 bilióna eur © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.