Pondelok, 30. september 2024
Mimoriadne správy

Lekári vyberajú poplatky za objednanie, tvrdí Cigániková z SaS na základe osobnej skúsenosti

 Webnoviny   7. september 2018  648  
Lekári vyberajú poplatky za objednanie, tvrdí Cigániková z SaS na základe osobnej skúsenosti

BRATISLAVA 7. septembra (WebNoviny.sk) - Poplatky za objednanie u lekára sa vyberajú aj v súčasnosti. Informovala o tom strana Sloboda a solidarita (SaS) na piatkovej tlačovej besede.

Tímlíderka strany pre zdravotníctvo Janka Cigániková zdôvodnila toto tvrdenie osobnou skúsenosťou, keď kontaktovala viacerých špecialistov.

Strana vidí len dve riešenia


K nim sa však pacient musel objednať cez portál, ktorý si účtoval poplatok. Pri niektorých lekároch sa nedalo ani počkať v čakárni na vyšetrenie, pretože len objednávali. Podľa Cigánikovej sa tak porušuje zákon.

Odporúčame:
SaS navrhuje, aby sa pacienti vyhli čakaniu u lekára za poplatok 10 eur

Strana vidí len dve riešenia. Buď to bude prísnejšia kontrola a pokutovanie lekárov, alebo sa pacientom umožní, aby sa mohli legálne objednať na vyšetrenie u lekára. SaS sa opiera o údaje Národného centra zdravotníckych informácií, z ktorých v roku 2016 vyplývalo, že 75 % oslovených má o túto službu záujem. Prieskum sa týkal všetkých vekových skupín.

Kvalitnejší život a lepší manažment


Preto predložili novelu zákona, ktorá má umožniť pacientom objednať sa u lekára na konkrétny termín za maximálne 10 eur. Rozsah takto vyhradených ordinačných by mal byť najviac 5 ordinačných hodín týždenne.

Odporúčame:
V strane Smer-SD si podľa Tomáša nevedia predstaviť, že premiérom bude Matovič alebo Sulík

"Od návrhu zákona možno očakávať skvalitnenie života a možnosť lepšieho manažmentu času najmä pracovne zaneprázdnených pacientov," uvádza sa v dôvodovej správe k návrhu novely zákona o zdravotnej starostlivosti, o ktorej majú v septembri rokovať v parlamente.

Viac k témam: Jana Cigániková, SaS Sloboda a Solidarita, zdravotníctvo
Zdroj: Webnoviny.sk - Lekári vyberajú poplatky za objednanie, tvrdí Cigániková z SaS na základe osobnej skúsenosti © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.