Sobota, 18. máj 2024
Mimoriadne správy

Kyberzločinci sú počas koronakrízy čoraz aktívnejší, od ľudí sa snažia vylákať citlivé údaje

 Webnoviny  14. apríl 2020  308  
Kyberzločinci sú počas koronakrízy čoraz aktívnejší, od ľudí sa snažia vylákať citlivé údaje

14.4.2020 (Webnoviny.sk) - Aktuálnu situáciu súvisiacu s ochorením COVID-19 čoraz viac zneužívajú počítačoví zločinci ako súčasť svojich kybernetických operácií. Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu upozorňuje, že hackeri môžu v tejto situácii veľmi ľahko získať od ľudí citlivé dáta.

Používajú tzv. phishingové správy, v ktorých vyzývajú na kliknutie na odkaz, stiahnutie určitej aplikácie či otvorenie prílohy. Kliknutím, stiahnutím či otvorením prílohy sa však užívateľ dostane na škodlivú webovú stránku či k škodlivému softvéru.

Dopad aj na homeoffice


„Chcela by som vyzvať ľudí, aby boli obozretní v tom, na čo vo svojej e-mailovej schránke klikajú a aké prílohy si sťahujú,“ varuje vicepremiérka Veronika Remišová.

Cieľom hackerov je špionáž, vydieranie či tzv. operácie hack-and-leak. Keďže situáciu okolo koronavírusu pozorne sleduje každý Slovák, kybernetickí útočníci presne vedia, ako e-maily správne naformulovať tak, aby ľudí zaujali.

V predmete e-mailu preto často používajú slová ako „koronavírus“ či „COVID-19“. Distribuujú škodlivý kód, tzv. malware, vyzývajú na registráciu do nových domén, ktoré sa týkajú „koronavírusu“ alebo „COVID-19“, no vedia tiež zneužiť infraštruktúru pre vzdialený prístup a prácu na diaľku, a teda homeoffice.

E-mail v mene WHO


Aby hackeri presvedčili užívateľov o tom, že odosielateľ je dôveryhodný, môžu im písať napríklad v mene Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) alebo jednotlivca s označením „Dr.“.

E-mailové adresy sú posielané tak, aby navodili dojem, že sú odosielané z vlastnej organizácie a odporúčajú zamestnancovi, aby otvoril prílohu. Tie bývajú takisto často pomenované podľa témy pandémie.

"Preto sa treba mať na pozore a neklikať na odkazy, ktoré ľudia nemajú overené. Kybernetické útoky sú mimoriadne nebezpečné," upozorňuje Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

Európsky online hackathon


Európska komisia v tejto súvislosti spolu s členskými štátmi organizuje celoeurópsky online hackathon, ktorého cieľom je prepojiť občiansku spoločnosť, inovátorov, partnerov a obstarávateľov z celej Európy.

Tí spoločne zozbierajú inovatívne riešenia, ako s koronavírusom bojovať z ich pohľadov. Na podujatí sa virtuálne spojí 60 000 ľudí v 300 tímoch.

EU vs Virus Hackathon sa bude konať od 24. do 26. apríla 2020 a bude riešiť výzvy, ktoré bezprostredne súvisia s ochorením COVID-19. Ide napríklad o rýchlu výrobu zariadení, rozširovanie výrobných kapacít, či transfer znalostí a riešení medzi členskými štátmi únie.

Viac k témam: COVID-19, hackeri, Koronavírus, kybernetická bezpečnosť, kybernetické útoky
Zdroj: Webnoviny.sk - Kyberzločinci sú počas koronakrízy čoraz aktívnejší, od ľudí sa snažia vylákať citlivé údaje © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.