Sobota, 18. máj 2024
Zamračené  14,1 °C
Mimoriadne správy

Kratší pracovný čas vyhovuje matkám, ale tisíce Slovákov si nedokážu nájsť lepšie platenú prácu

 Webnoviny  19. september 2019  427  
Kratší pracovný čas vyhovuje matkám, ale tisíce Slovákov si nedokážu nájsť lepšie platenú prácu

19.9.2019 (Webnoviny.sk) - Až tretina zo 121-tisíc Slovákov pracujúcich na kratší pracovný čas si nevie nájsť prácu na plný úväzok. Upozornila na to analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková. Z celkového počtu pracujúcich na skrátený pracovný úväzok je až 78 % žien a len 43 % mužov.

Najnižší podiel pracujúcich na skrátený úväzok


Podľa aktuálnych údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat je v priemere 19 % Európanov vo veku 20 až 64 rokov zamestnaných na čiastočný pracovný úväzok. V roku 2005 to bolo 17 %, a tento podiel rástol v rokoch 2010 na 18 % a v roku 2012 dosiahol spomínanú úroveň 19 %, ktorú si drží doteraz.

"Slovensko si drží pozíciu krajiny, ktorá má najnižší podiel pracujúcich na skrátený pracovný úväzok, ide iba o 5 % Slovákov na trhu práce. Využívajú to ženy, ktoré potrebujú skĺbiť rodinný a pracovný život, predovšetkým, ak ešte majú malé deti. Až tretina ľudí na skrátený pracovný úväzok si však nevie nájsť lepšie platenú prácu,“ povedala Buchláková.

S hľadaním práce majú podľa nej najväčší problém v Grécku, kde až 70 % ľudí zamestnaných na skrátený pracovný úväzok si nevie nájsť lepšie platenú prácu. Nasleduje Taliansko (66 %), Cyprus (65 %) a Bulharsko (59 %).

Obľúbená forma pracovných pomerov


Na druhej strane rebríčka je Estónsko, kde len 6 % ľudí uvádza neschopnosť si nájsť prácu na plný pracovný úväzok, nasleduje Belgicko, Česká republika a Slovinsko (všetky krajiny 7 %) a Holandsko (8 %).

Skrátený pracovný úväzok je napríklad v západnej Európe veľmi obľúbenou formou flexibilných pracovných pomerov. Vysoký podiel pracujúcich na čiastočný pracovný úväzok majú aj v susednom Rakúsku (28 %) či Nemecku (27 %).

Najnižší podiel je práve na Slovensku a Chorvátsku (obe 5 %), Maďarsku (4 %) a Bulharsku (2 %). Nad priemerom únie v počte pracovníkov na čiastočný pracovný úväzok je aj Belgicko (24 %), Veľká Británia (23 %) či Švédsko a Dánsko (obe 21 %).

Viac k témam: skrátený pracovný úväzok
Zdroj: Webnoviny.sk - Kratší pracovný čas vyhovuje matkám, ale tisíce Slovákov si nedokážu nájsť lepšie platenú prácu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.