Piatok, 29. marec 2024
Zamračené  14 °C
Mimoriadne správy

KOZ už nebude jediným zástupcom zamestnancov v tripartite, po novom to budú najmenej tri subjekty

 Webnoviny   4. február 2021  198  
KOZ už nebude jediným zástupcom zamestnancov v tripartite, po novom to budú najmenej tri subjekty

4.2.2021 (Webnoviny.sk) - Zamestnancov aj zamestnávateľov budú v tripartite zastupovať najmenej po tri subjekty. Ak ďalšie subjekty nespĺňajú súčasné kritérium na členstvo v Hospodárskej a sociálnej rade (HSR) SR, ďalší zástupca zamestnancov alebo zamestnávateľov sa doplní do tripartity podľa veľkosti subjektov.

Po vstupe do rady bude miesto takého člena garantované na 12 mesiacov. Ak sa po roku garantovaného členstva iné subjekty budú domnievať, že majú väčšiu reprezentatívnosť ako niektorý člen tripartity, budú môcť požiadať o vstup do HSR.

Prechodné ustanovenie


V prípade sporu o členstvo v tripartite rozhodne rozhodca. Vyplýva to z novely Zákonníka práce, ktorou sa mení aj zákon o tripartite. Zmeny vo štvrtok schválil parlament.

Schválená novela obsahuje prechodné ustanovenie o tom, akým spôsobom sa doplní rada o ďalších členov, ak by počet členov bol nižší ako zákonom ustanovený po nadobudnutí účinnosti zákona.

"S cieľom dať príležitosť všetkým sa ustanovuje „časové okno“ od 1. marca 2021 do 30. apríla 2021," uviedlo ministerstvo práce.

Novela zákona o tripartite spresňuje aj okruh osôb, ktoré môžu zastupovať vládu na zasadnutí rady, a ktoré sa započítavajú pre účely uznášaniaschopnosti rady.

Podnet na Krajniaka


Zámer meniť zákon o tripartite predstavil minister práce Milan Krajniak vlani po augustovom rokovaní tripartity. Reagoval tak na neústupčivý prístup predstaviteľov Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR pri rokovaniach o minimálnej mzde.

Predstavitelia KOZ opustili rokovanie tripartity a prerušili sociálny dialóg. Ako vtedy na brífingu uviedol prezident KOZ Marián Magdoško, reagovali tým na konanie ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka, ktorý pozval na individuálne rokovania len zástupcov zamestnávateľov.

Predstavitelia KOZ dokonca vlani v októbri podali na Krajniaka podnet na Generálnu prokuratúru SR pre porušovanie zákonov.

Zamestnávateľov v Hospodárskej a sociálnej rade SR v súčasnosti zastupujú štyri organizácie, a to Republiková únia zamestnávateľov, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR, Asociácia priemyselných zväzov a Združenie miest a obcí Slovenska. Záujmy zamestnancov obhajuje len Konfederácia odborových zväzov SR.

Viac k témam: odborári, tripartita
Zdroj: Webnoviny.sk - KOZ už nebude jediným zástupcom zamestnancov v tripartite, po novom to budú najmenej tri subjekty © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.