Štvrtok, 25. apríl 2024
Prevažne slnečno  6,1 °C
Mimoriadne správy

Košický U. S. Steel vstúpil do štrajkovej pohotovosti, 25 kôl vyjednávaní neprinieslo žiadnu dohodu

 Webnoviny  29. júl 2020  283  
Košický U. S. Steel vstúpil do štrajkovej pohotovosti, 25 kôl vyjednávaní neprinieslo žiadnu dohodu

29.7.2020 (Webnoviny.sk) - Odborári v spoločnosti U. S. Steel Košice vyhlásili v stredu 29. júla štrajkovú pohotovosť. Ani po 25 kolách kolektívneho vyjednávania o novom znení podnikovej kolektívnej zmluvy sa totiž podľa odborárov nepodarilo nájsť spoločnú dohodu.

"Štrajková pohotovosť nie je štrajk, ale prejav pripravenosti ho zrealizovať, ak to bude nevyhnutné," uviedol v tlačovej správe predseda Rady odborov OZ KOVO U.S. Steel Košice Juraj Varga. Zhoda pri výbere sprostredkovateľa so sociálnym partnerom podľa neho vyústila k požiadaniu vybratého sprostredkovateľa zo zoznamu sprostredkovateľov Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR o riešenie kolektívneho sporu.

Sprostredkovateľ má po oboznámení sa s priebehom vyjednávania predložiť návrh riešenia sporu. "Ak sa spor nevyrieši do 30 dní odo dňa poverenia sprostredkovateľa, považuje sa toto konanie za neúspešné a potom sa otvára aj možnosť najkrajnejšieho možného nástroja riešenia, teda štrajku," tvrdí Varga.

Sporný týždenný pracovný čas


Návrh znenia novej kolektívnej zmluvy pripravila Rada odborov OZ KOVO U.S. Steel Košice v zhode s ďalšou odborovou organizáciou, pôsobiacou v podniku – OZ NKOS. Ťažiskovými sú v ňom podľa odborárov tri piliere, a to zamestnanosť, pracovný čas a mzdy. "Písomná podoba návrhu bola zamestnávateľovi odoslaná ešte 15. novembra 2019 a 1. kolo kolektívneho vyjednávania sa uskutočnilo 22. januára tohto roku," uvádza sa v tlačovej správe.

Spornou sa podľa Vargu stala otázka týždenného pracovného času zamestnancov, respektíve enormný tlak na jeho zvýšenie zo strany zamestnávateľa. Manažment spoločnosti žiada zvýšiť pracovný čas z 35,5 na 37,5 hodiny týždenne, odborári požadujú zachovanie súčasnej dĺžky týždenného pracovného času.

Obmedzený pracovný režim


"V ťažkých časoch zúriacej recesie v hutníctve v rámci Európskej únie, v časoch negatívnych ekonomických dopadov koronakrízy na našu spoločnosť a s prihliadnutím na ostatných, skutočne náročných 15 mesiacov, je pracovná doba zaknihovaná v kolektívnej zmluve ako naša nosná idea," tvrdí odborársky predák.

Zamestnanci košického U. S. Steelu pracujú už siedmy mesiac za sebou v obmedzenom týždennom pracovnom režime. Od polovice apríla tohto roka sa s vedením podniku dohodli na mzdovej kompenzácii 80 percent platu za dni, ktoré musia zostať doma pre nedostatok práce (prekážka na strane zamestnávateľa). Táto dohoda sa vzťahuje aj na mesiace august a september 2020.

Viac k témam: Rada odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice, štrajková pohotovosť
Zdroj: Webnoviny.sk - Košický U. S. Steel vstúpil do štrajkovej pohotovosti, 25 kôl vyjednávaní neprinieslo žiadnu dohodu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.