Nedeľa, 19. máj 2024
Mimoriadne správy

Koronavírus poškodil čínsku ekonomiku viac než sa očakávalo, firmy sa budú rozbiehať mesiace

 Webnoviny  16. marec 2020  327  
Koronavírus poškodil čínsku ekonomiku viac než sa očakávalo, firmy sa budú rozbiehať mesiace

16.3.2020 (Webnoviny.sk) - Spotrebiteľské výdavky v Číne počas januára a februára klesli viac, než sa čakalo, nakoľko epidémia koronavírusu ochromila rôzne odvetvia druhej najväčšej svetovej ekonomiky.

Viac o téme: Koronavírus


Maloobchodné tržby sa medziročne prepadli o 20,5 percenta a priemyselná produkcia oslabila o 13,5 percenta. Investície súkromných firiem sa prepadli o 26,4 percenta a trh komerčných nehnuteľností o takmer 40 percent. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil v pondelok čínsky štatistický úrad.

Vláda v Pekingu už čiastočne zmiernila opatrenia zamerané proti šíreniu vírusu. Výrobné a obchodné prevádzky v mnohých častiach krajiny postupne obnovujú činnosť.

Firmy a ekonómovia však upozorňujú, že návrat k štandardným podmienkam potrvá mesiace. Situáciu totiž komplikujú cestovné a rôzne iné obmedzenia, ktoré vo vzťahu k Číne zavádzajú v USA, Európe a ďalších častiach sveta, čo poškodzuje čínsky export.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, export, Koronavírus, medzinárodný obchod
Zdroj: Webnoviny.sk - Koronavírus poškodil čínsku ekonomiku viac než sa očakávalo, firmy sa budú rozbiehať mesiace © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.