Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Komora žiada ministra Richtera, aby riešil dlhy lekárov v Sociálnej poisťovni

 Webnoviny   2. marec 2017  320  
Komora žiada ministra Richtera, aby riešil dlhy lekárov v Sociálnej poisťovni

BRATISLAVA 2. marca (WebNoviny.sk) - Slovenská lekárska komora (SLK) žiada ministra práce a sociálnych veci Jána Richtera, aby riešil situáciu lekárov, ktorým Sociálna poisťovňa (SP) spätne predpisuje povinné dôchodkové a nemocenské odvody a k tomu prislúchajúce penále.

Na protestnom zhromaždení pred Ministerstvom práce , sociálnych vecí a rodiny SR za účasti zhruba dvoch desiatok lekárov to uviedol prezident SLK Marian Kollár. Lekárska komora pritom žiada, aby minister práce novelou zákona o sociálnom poistení zaviedol tzv. generálny pardon a umožnil tak dotknutým lekárom odpustiť aspoň penále. Podľa Kollára je takéto riešenie legislatívne možné a v danej situácii nevyhnutné.

SP začala doručovať niektorým lekárom rozhodnutia o tom, že im zaniklo povinné poistenie samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO) v iný dátum, ako si lekári mysleli, a tieto rozhodnutia sú podkladom na predpísanie dlžného poistného. Do takejto situácie sa lekári dostali tak, že sa ako fyzické osoby prevádzkujúce ambulanciu transformovali na spoločnosť s ručením obmedzeným, alebo odišli do dôchodku a ponechali si licenciu na výkon samostatnej zdravotníckej praxe, ktorá má charakter živnosti. Títo lekári si tak neuvedomili, že licencia zakladá status SZČO a nepožiadali SLK o jej zrušenie.

Šéf lekárskej komory hovorí o legislatívnej pasci


"Aj Sociálna poisťovňa má na súčasnom stave svoj podiel, nakoľko sa nesprávala dostatočne preventívne, ako od nej dotknutí občania mohli oprávnene očakávať a nikoho za tie roky na možné riziká neupozornila,“ povedal Kollár. Väčšina z lekárov pritom podľa neho licenciu vykonávanie samostatnej zdravotníckej praxe nikdy nevyužila, a napriek tomu majú títo lekári platiť SP tisícky eur.  Podľa šéfa SLK išlo o "legislatívnu pascu“, ktorú si radový občan nemôže uvedomiť. "Je absolútne neprípustné, aby občan trpel len preto, že nesplní nezrozumiteľný a zavádzajúci zákon,“ dodal Kollár.

"Sociálna poisťovňa rozhodne odmieta nátlak SLK za odpustenie poistného a penále pre lekárov – držiteľov licencie L1A, ktorí sa v minulosti nesprávne odhlásili zo živnosti," uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Poisťovňa nemôže podľa neho zo zákona vyňať jednu skupinu poistencov, v tomto prípade lekárov, a zvýhodniť ich oproti iným skupinám. "SLK teda klope na nesprávne dvere a nabáda Sociálnu poisťovňu k protizákonným postupom," upozornil hovorca poisťovne.

Tvrdenia komory sú podľa poisťovne zavádzajúce


"Nestotožňujeme sa so zavádzajúcimi tvrdeniami SLK, podľa ktorej mala Sociálna poisťovňa dotknutým lekárom „preventívne“ oznamovať, že majú povinnosť odhlásiť sa z poistenia z dôvodu licencie L1A," povedal Višváder. Takúto povinnosť poisťovňa v danom období podľa neho nemala a až od roku 2015 oznamuje jednotlivým živnostníkom a ostatnými SZČO zánik, resp. vznik povinného sociálneho poistenia a výšku vymeriavacích základov pri platení poistného.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí ešte v septembri minulého roka upozornilo na to, že iné postupy ako tie, ktoré zákon o sociálnom poistení ustanovuje, a ktoré SP uplatňuje voči všetkým SZČO, nie je možné použiť. "Teda nie je možné odpustiť povinnosť platiť poistné a penále," poznamenalo ministerstvo vlani v septembri. Lekári sa do tejto situácie dostali podľa rezortu práce preto, že pri odhlásení sa z povinného poistenia SZČO neoznámili pobočke SP, že sú držiteľmi aj ďalšieho oprávnenia na výkon samostatnej zárobkovej činnosti.

Ministerstvo sa problémom zaoberá dlhodobo


Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR vo štvrtkovej reakcii uviedlo, že sa spolu so Sociálnou poisťovňou týmto problémom zaoberajú dlhodobo. So SLK sa uskutočnilo už niekoľko rokovaní. “K vzájomnému porozumeniu určite prispieva už aj to, že si dotknutá skupina cca 600 poistencov uvedomuje skutočnosť, že akékoľvek diskusia je možná len ohľadom vzniknutého penále, nie istiny, to znamená samotného poistného. Dôležité je aj uvedomenie si skutočnosti, že zaplatením dlžného poistného vzniknú týmto SZČO osobám aj poistné nároky, prípadne sa im ešte zvýšia,” povedal riaditeľ tlačového a komunikačného odboru rezortu práce Michal Stuška.

K vecnej stránke návrhu SLK ministerstvo práce zopakovalo, že legislatívne zmeny navrhované Slovenskou lekárskou komorou s cieľom odpustiť dlžné poistné a penále len určitej skupine SZČO, ktorí sú podskupinou poistencov, nie je možné zapracovať do legislatívy. Okrem iného aj preto, lebo by podľa Stušku nastala situácia, že tieto SZČO by získali obdobie poistenia bez zaplateného poistného. Tým by boli zvýhodnené oproti tým poistencom, ktorí si riadne splnili svoje povinnosti. “V súčasnosti sa ministerstvo zaoberá novým listom od prezidenta SLK, v ktorom nás žiada o uplatnenie generálneho pardonu (odpustenie penále), čo si však vyžaduje širšiu analýzu dopadu, pretože generálny pardon nie je možné uplatniť iba na určitú skupinu poistencov, ale iba plošne na všetkých,” upozornil Stuška.



Viac k témam: Ministerstvo zdravotníctva SR, Slovenská lekárska komora, Sociálna poisťovňa, zdravotníctvo
Zdroj: Webnoviny.sk - Komora žiada ministra Richtera, aby riešil dlhy lekárov v Sociálnej poisťovni © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.