Štvrtok, 28. marec 2024
Zamračené  11,4 °C
Mimoriadne správy

Komisia predložila návrh rozpočtu Európskej únie na budúci rok, prioritou bude hospodárska obnova

 Webnoviny   8. jún 2021  213  
Komisia predložila návrh rozpočtu Európskej únie na budúci rok, prioritou bude hospodárska obnova

8.6.2021 (Webnoviny.sk) - Európska komisia (EK) v utorok predložila návrh rozpočtu Európskej únie (EÚ) na rok 2022 vo výške 167,8 miliardy eur. Má ho doplniť približne 143,5 miliardy eur vo forme grantov v rámci nástroja NextGenerationEU.

Synergie medzi rozpočtom a nástrojom umožnia zmobilizovať značné investície na podporu hospodárskej obnovy, zabezpečenie udržateľnosti a vytváranie pracovných miest.

Európa pripravená na budúcnosť


Rozpočet bude uprednostňovať zelené a digitálne výdavky, aby bola Európa odolnejšia a pripravená na budúcnosť, uviedla EK v tlačovej správe.

„Dnes navrhujeme bezprecedentnú úroveň finančnej podpory, ktorá má posilniť obnovu Európy po zdravotnej a ekonomickej kríze. Pomôžeme ľuďom, podnikom a regiónom, ktoré boli touto pandémiou postihnuté najviac. Budeme investovať do odolnosti Európy a jej modernizácie prostredníctvom zelenej a digitálnej transformácie,“ uviedol Johannes Hahn, európsky komisár zodpovedný za únijný rozpočet.

Návrh rozpočtu na rok 2022, posilnený nástrojom NextGenerationEU, usmerňuje finančné prostriedky tam, kde môžu pomôcť najviac, uviedla ďalej komisia.

Najviac peňazí pôjde na obnovu


Najvyšší objem prostriedkov, a to 118,4 miliardy eur, navrhuje komisia prideliť vo forme grantov z NextGenerationEU v rámci Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti (RRF). Čiastka 53 miliárd eur má smerovať na spoločnú poľnohospodársku politiku.

Regionálny rozvoj a súdržnosť chce komisia podporiť sumou 36,5 miliardy eur navýšenou o 10,8 miliardy eur z NextGenerationEU. Na podporu partnerov EÚ a záujmov vo svete sa má vyčleniť 14,8 miliardy eur, na výskum a inovácie ďalších 13,1 miliardy eur.

Viac k témam: rozpočet Európskej únie
Zdroj: Webnoviny.sk - Komisia predložila návrh rozpočtu Európskej únie na budúci rok, prioritou bude hospodárska obnova © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.