Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Klasické zdroje tepla miznú, tepelné čerpadlá zostávajú

 Seocentrum  11. február 2020  1024  
Klasické zdroje tepla miznú, tepelné čerpadlá zostávajú

Rakúsko čaká do roku 2025 „povinná“ výmena 900 000 nevyhovujúcich kotlov a následný zákaz používania zemného plynu k vykurovaniu v novostavbách. Svoje účty so zemným plynom skladá aj Veľká Británia. Ambiciózne plány na drastické zníženie emisií spojených so zaisťovaním tepla pre domácnosti nájdeme v celej Európskej únii.


Aj keď sa prístup členských krajín únie líši, spoločnou črtou je fakt, že medzi politikmi a domácnosťami rastie obľuba tepelných čerpadiel, ktoré na jednu stranu spĺňajú prísne nároky na obmedzenie dopadu na životné prostredie, zároveň sú schopné aj dodávať teplo lacno, stabilne a po dlhé roky.


Emisie spojené s vykurovaním budov sa na celkových produkovaných emisiách podieľajú vo veľkých mestách až zo 40%. To je až priveľa na to, aby mohli existujúce systémy vykurovania a energetická náročnosť budov zostať bez povšimnutia. Veľké európske mestá ako Londýn, Mníchov, Berlín, Miláno, Atény, Rotterdam a ďalšie (viac informácií o projekte C40 Cities nájdete tu https://www.c40.org), ktoré uvádzajú k životu plány na odklon od fosílnych palív, niekedy aj vrátane zemného plynu, smerom k obnoviteľným zdrojom energie, kde v prípade vykurovania hrajú prím práve tepelné čerpadlá.


Žiaden krok do neznáma, ale „stávka“ na istotu


Tento zdroj tepla zažil prvý boom v 70. rokoch minulého storočia, keď došlo k prelomovému rastu cien fosílnych palív, vrátane vykurovacieho oleja. Dodnes môžete v Škandinávii nájsť funkčné tepelné čerpadlá inštalované z tejto doby. Veľmi nízke prevádzkové náklady, maximálna spoľahlivosť a schopnosť dodať dostatok tepla aj vo veľmi nízkych teplotách urobili z tepelných čerpadiel ideálneho nástupcu uhlia, zemného plynu, biomasy a ďalších tradičných zdrojov tepla.


Výhodou tepelných čerpadiel je aj ich rôznorodosť. Zatiaľ čo menšie nehnuteľnosti s nižším počtom miestností môžu využívať malé a lacné tepelné čerpadlá so systémom vzduch/ vzduch alebo vzduch/ voda, veľké rodinné domy alebo dokonca celé budovy s viacerými bytovými jednotkami sa spoliehajú na geotermálne tepelné čerpadlá. Tepelné čerpadlá nedodávajú len teplý vzduch, ale dokážu aj ohriať vodu či generovať chlad. Aj to je dôvod, prečo tepelné čerpadlá slávia úspech v Afrike, na Blízkom východe alebo v Indii, kde totiž postupne nahrádzajú „klasickú“ elektrickú energiu poháňanú jednotkami klimatizácie.


Skvelé referencie tepelných čerpadiel dokonca „nedajú spať“ ani veterným alebo solárnym elektrárňam, ktorých obľuba klesá najmä z dôvodu vysokých prevádzkových nákladov a nestabilných dodávok energie. Aj preto dnes napríklad vo Francúzsku alebo Kanade môžete na morskom pobreží nájsť namiesto veterných elektrární práve tepelné čerpadlá, ktoré získavajú energiu zo vzduchu. Švajčiarsko s Rakúskom naopak plánujú využiť tepelné čerpadlá ku zníženiu svojej závislosti na energiách z Nemecka, ktoré sa pre tieto krajiny stávajú drahé a nespoľahlivé.


Pokiaľ teda uvažujete o novom zdroji tepla a vašou prioritou sú nízke prevádzkové náklady, spoľahlivosť a schopnosť „prežiť“ obmedzenia spojené s odklonom od fosílnych palív, venujte maximálnu pozornosť práve tepelným čerpadlám.


Zdroj obrázku: Alexxxey / Shutterstock.com