Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Kalavská by mala riešiť reálny stav financií v zdravotníctve, podľa ambulancií hrozí kolaps

 Webnoviny  30. máj 2019  390  
Kalavská by mala riešiť reálny stav financií v zdravotníctve, podľa ambulancií hrozí kolaps

BRATISLAVA 30. mája (WebNoviny.sk) - Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) vo štvrtok v otvorenom liste požiadal ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú, aby riešila finančnú situáciu v rezorte.

Systém skolabuje


“Ak neurobíte nič, Vy, pani ministerka, ani my, ambulantní poskytovatelia, je isté, že systém skolabuje,” varoval zväz v liste. Zväz v ňom napísal, že chcú zachrániť fungovanie ambulantného sektora.

“Na základe našich analýz je nepochybné, že v súčasnej dobe je celý sektor podfinancovaný a navýšenie platby za poistencov štátu na 3,44 % predstavuje finančnú čiastku vo výške zhruba 47,68 mil. eur. Reálna potreba na udržanie chodu nášho zdravotníctva je nastavenie zdravotného odvodu za poistencov štátu vo výške minimálne 4,2 %,” píše v liste ZAP.

Zväz pripomenul názor ministerky, že rozpočet pre zdravotníctvo je dostatočný a pre ambulantný sektor v roku 2019 navýšený o 55 mil. eur. Tiež pripomenul avizované zvýšenie prostriedkov v sume 90 mil. eur, ktoré má slúžiť na dofinancovanie nemocníc.

Prísľuby sa nedajú realizovať


“Napriek týmto informáciám, ktoré znejú veľmi povzbudivo, musíme, žiaľ, konštatovať, že prísľuby o rokovaniach a zmluvných úpravách pre rok 2019, a to nielen pre poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti združených v ZAP, ale ani pre ostatných ambulantných lekárov, sa nedajú realizovať pre nedostatok disponibilných zdrojov,” konštatoval zväz.

“Vzhľadom na nesúlad Vašich tvrdení a podkladov od zdravotných poisťovní Vás týmto otvoreným listom žiadame, aby ste v rámci Vašich právomocí a zákonných povinností zanalyzovali reálny stav financií pre zdravotníctvo a súčasnú situáciu prioritne riešili,” dodal ZAP.

Agentúra SITA požiada o stanovisko ministerstvo zdravotníctva.

Viac k témam: minister zdravotníctva SR, Ministerstvo zdravotníctva SR, ZAP Zväz ambulantných poskytovateľov
Zdroj: Webnoviny.sk - Kalavská by mala riešiť reálny stav financií v zdravotníctve, podľa ambulancií hrozí kolaps © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.