Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Jadrový dozor kontroloval elektrárne, vyskytol sa aj prípad automatického odstavenia reaktora

 Webnoviny  30. apríl 2019  284  
Jadrový dozor kontroloval elektrárne, vyskytol sa aj prípad automatického odstavenia reaktora

BRATISLAVA 30. apríla (WebNoviny.sk) - Slovenské jadrové elektrárne a zariadenia boli aj v minulom roku prevádzkované bezpečne a spoľahlivo. Na základe svojich kontrol to konštatoval v správe Úrad jadrového dozoru SR (ÚJD).

Na základe výsledkov kontrolnej a hodnotiacej činnosti úrad mohol potvrdiť, že jadrové elektrárne a zariadenia boli v minulom roku prevádzkované bez závažných udalostí, ktoré by viedli k príkazu na zníženie výkonu alebo na odstavenie reaktora, respektíve zastavenie prevádzky jadrovej elektrárne.

Nezastavili žiadnu prevádzku


„V minulom roku sme neobmedzili rozsah alebo platnosť povolenia, a ani sme nezastavili prevádzku žiadneho jadrového zariadenia,“ uviedol kontrolný orgán.

Na dvoch blokoch jadrovej elektrárne V2 v Jaslovských Bohuniciach úrad zaevidoval šesť prevádzkových udalostí. Vyskytol sa jeden prípad automatického odstavenia reaktora.



„Počas plánovanej odstávky tretieho bloku na výmenu paliva pri vychladzovaní primárneho okruhu, prišlo k aktivácii automatickej ochrany na už odstavenom reaktore. Bolo to zapríčinené nárastom tlakového rozdielu na parogenerátore,“ informoval úrad.

Nakoľko uvedená udalosť sa vyskytla v bohunickej jadrovej elektrárni opakovane, bola aj predmetom inšpekcie. „V rámci inšpekcie boli identifikované nedostatky a uložené nápravné opatrenia,“ dodal úrad.

Nápravné opatrenia


Aj napriek zisteným nedostatkom konštatoval ÚJD, že prevádzka obidvoch blokov Jadrovej elektrárne Bohunice V2 bola bez závažných nedostatkov v oblasti jadrovej bezpečnosti. „Identifikované prevádzkové poruchy boli bez osobitnej významnosti z hľadiska jadrovej bezpečnosti. Nedostatky, ktoré boli počas inšpekcií zistené, boli odstránené,“ konštatoval úrad.

Podobný záver konštatoval ÚJD aj v prípade dvoch jadrových blokov Atómovej elektrárne Mochovce. V tejto jadrovej elektrárni zaevidoval šesť udalostí bez osobitnej významnosti pre jadrovú bezpečnosť. „Na všetkých prevádzkovaných jadrových blokov boli prijaté také nápravné opatrenia, ktoré minimalizujú pravdepodobnosť ich opakovania,“ uzavrel úrad.

ÚJD vykonal na štyroch prevádzkovaných jadrových blokoch celkovo takmer 80 kontrol, pričom desať bolo neplánovaných. Slovenským elektrárňam, ktoré jadrové bloky prevádzkujú, udelil celkovú pokutu vo výške 200 tisíc eur.

Viac k témam: atómová elektráreň, Atómová elektráreň Mochovce, Jaslovské Bohunice, ÚJD Úrad jadrového dozoru
Zdroj: Webnoviny.sk - Jadrový dozor kontroloval elektrárne, vyskytol sa aj prípad automatického odstavenia reaktora © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.