Nedeľa, 19. máj 2024
Mimoriadne správy

Hygienici si posvietili na reštaurácie, kontrolovali nové pravidlá pre podávanie tatárskych biftekov

 Webnoviny  17. december 2017  66  
Hygienici si posvietili na reštaurácie, kontrolovali nové pravidlá pre podávanie tatárskych biftekov

BRATISLAVA 17. decembra (WebNoviny.sk) - Mimoriadne cielené kontroly prevádzok verejného stravovania - reštaurácií, ktoré podávajú pokrmy z tepelne nespracovaného mäsa, ako je napríklad tatársky biftek, dopadli dobre. Dve zákonom stanovené povinnosti, ktoré sú platné od 1. júna 2017, nesplnilo iba minimum z kontrolovaných reštaurácií, informoval hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

Iba tri percentá nesplnili povinnosti


Hygienici sa v období od 16. októbra 2017 do 16. novembra 2017 v rámci kontrol zamerali na splnenie si oznamovacej povinnosti reštaurácie v prípade podávania pokrmov z tepelne nespracovaného mäsa príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) a overenie, či v jedálnom lístku reštaurácie upozornili na zdravotné riziká spojené s konzumovaním tepelne nespracovaného mäsa a vajec.

"Nesplnenie povinností vyplývajúcich z nových pravidiel pre podávanie tatárskeho bifteku v reštauráciách sme zistili len v ojedinelých prípadoch,“ zhodnotil výsledky mimoriadnej kontroly Ján Mikas. Podľa neho iba tri percentá z kontrolovaných reštaurácií si nesplnili povinnosti a zistené nedostatky boli podnetom na začatie správnych konaní vo veci uloženia pokuty.

K 30. novembru 2017 oznámilo príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva podávanie pokrmov z tepelne nespracovaného mäsa 340 prevádzok verejného stravovania. Najviac je takýchto prevádzok v Bratislavskom kraji – 80 prevádzok, v Žilinskom – 69 prevádzok a v Banskobystrickom – 57 prevádzok.

Najviac pochybení v Trnavskom kraji


Hygienici skontrolovali spolu 1121 prevádzok, najviac v Nitrianskom kraji – 190, v Prešovskom – 167, nasledoval Trenčiansky – 150 prevádzok a Trnavský kraj – 149 prevádzok.

"Z celkového počtu 1121 skontrolovaných reštaurácií, sa zistilo nesplnenie oznamovacej povinnosti v prípade podávania tatárskeho bifteku v 36 prevádzkach, čo predstavuje iba 3,2 % z celkového kontrolovaného počtu a upozornenie na zdravotné riziká chýbalo na jedálnych lístkoch v 32 prevádzkach, čo predstavuje 2,8 % zo skontrolovaných reštaurácií,“ dodáva Ján Mikas.

Prevádzky, ktoré nesplnili obidve vyššie uvedené povinnosti vyplývajúce z platného právneho predpisu, sa zistili v územnej pôsobnosti 13 regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Najviac – 10 prevádzok bolo v Trnavskom kraji, v Trenčianskom 8 a v Žilinskom kraji 6 prevádzok. Naopak, v Bratislavskom kraji zo 63 prevádzok pochybili iba dve a v Nitrianskom zo 190 skontrolovaných prevádzok to boli iba tri prevádzky.

Viac k témam: Ján Mikas, Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), tatársky biftek, Úrad verejného zdravotníctva SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Hygienici si posvietili na reštaurácie, kontrolovali nové pravidlá pre podávanie tatárskych biftekov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.