Piatok, 3. máj 2024
Mimoriadne správy

Hotelieri si pochvaľujú letnú sezónu, bola najlepšia od vzniku Slovenskej republiky

 Webnoviny  23. október 2019  391  
Hotelieri si pochvaľujú letnú sezónu, bola najlepšia od vzniku Slovenskej republiky

23.10.2019 (Webnoviny.sk) - Tohtoročná letná sezóna bola najlepšou od vzniku Slovenskej republiky z hľadiska počtu návštevníkov a prenocovaní. Veľký podiel na dobrých výsledkoch v domácom cestovnom ruchu podľa hotelierov majú rekreačné príspevky pre zamestnancov, ale aj pozitívny hospodársky vývoj, znižovanie nezamestnanosti a zvyšovanie príjmov. To prispieva k vyššiemu dopytu po službách cestovného ruchu. Informovala o tom v stredu Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) v tlačovej správe. Otázkou podľa nej je, aké sú na Slovensku podmienky pre podnikanie v službách, či prinášajú návratnosť investícií a zisky pre majiteľov a prevádzkovateľov ubytovacích a stravovacích služieb.

Diskutovali o aktuálnych problémoch


O aktuálnych problémoch v cestovnom ruchu diskutovali hotelieri na tradičnom jesennom stretnutí a HORECA konferencii HoReCa trendy 2020 v Žiline od 21. do 23. októbra. Na podujatí s 330 účastníkmi sa venovali popri pozitívnom vplyve príspevku na rekreáciu a zníženej dani z pridanej hodnoty na ubytovanie aj prudkému nárastu ceny práce spôsobenej zvyšovaním minimálnej mzdy a príplatkov. Odvetvie cestovného ruchu má podľa hotelierov množstvo zbytočných regulácií.

"Cestovný ruch ako odvetvie je tvorené tisíckami podnikov, z ktorých viac ako 90 % sú mikro, malé a stredné podniky. Ich hlavnou úlohou v podnikaní je poskytovať kvalitné služby, nie uspokojovať potreby štátu a úradníkov," povedal generálny manažér AHRS Marek Harbuľák. Práve v tom by podľa neho mohla pomôcť inštitúcia, ktorá by riešila odvetvie cestovného ruchu komplexne. "Potrebujeme systémové financovanie pre propagáciu a prezentáciu Slovenska, aby sme prilákali viac zahraničných návštevníkov, a tým zvýšili export našich služieb," uviedol Harbuľák.

Žiadajú zrušiť existujúcu vyhlášku


Prezentáciu krajiny v zahraničí v minulosti zabezpečovala Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR). Ministerstvo dopravy a výstavby SR ju však zrušilo a od začiatku roka 2017 začlenilo do svojej sekcie cestovného ruchu. Na tomto stave rezort momentálne neplánuje nič meniť, takúto formu organizácie a podpory cestovného ruchu na úrovni štátu považuje za postačujúcu.

AHRS prezentovala ako jednu zo svojich priorít na podporu cestovného ruchu posilnenie jeho riadenia. Odvetvie pociťuje potrebu koordinácie tvorby nástrojov a politiku štátu. Na stretnutí hotelierov odzneli aj informácie o tom, čo je to udržateľnosť, Fair Trade v tomto biznise, s čím všetkým je spojená prevádzka eko zodpovedného hotela, ale aj to, čo bude formovať tento segment v budúcom roku. Hotelieri z medzinárodnej európskej organizácie HOTREC sa podelili so svojimi skúsenosťami s fungovaním klasifikácie Hotelstars Union, namiesto doterajšej formálnej a zastaralej kategorizácie ubytovacích zariadení, ktorá na Slovensku doposiaľ platí. Hotelieri žiadajú zrušiť existujúcu príslušnú vyhlášku, ktorá je podľa nich typickým príkladom zbytočnej regulácie nad rámec európskych predpisov a smerníc, nezohľadňuje žiadne kvalitatívne štandardy a nenapĺňa ani očakávania spotrebiteľov.

Vyhlásili hoteliera roka


Na stretnutí hotelierov vyhlásili víťaza súťaže organizovanej AHRS - Hotelier roka 2019. Z troch finalistov súťaže, ktorých vyberala najprv odborná porota a potom hlasovala verejnosť, prestížny titul získal generálny manažér Radisson Blu Carlton Hotel v Bratislave Róbert Tóth.

Za osem mesiacov tohto roka sa na Slovensku ubytovalo celkovo 4,4 milióna návštevníkov pri medziročnom náraste o 12,9 %. Domáci návštevníci tvorili 2,7 milióna hostí, ich počet vzrástol o 15,9 %, pričom v zariadeniach s prechodným ubytovaním v rámci cestovného ruchu strávili vyše 8 miliónov nocí. Počet zahraničných návštevníkov v uvedenom období dosiahol 1,7 milióna a bol vyšší o 8,6 %. Informoval o tom v utorok Štatistický úrad SR (ŠÚ). Počet ubytovaných návštevníkov v auguste dosiahol takmer 800 tisíc a medziročne bol vyšší o 17,7 %. Hotely, penzióny a ďalšie ubytovacie zariadenia zaznamenali v uvedenom mesiaci skoro 2,5 milióna prenocovaní, čo je o 15,9 % viac ako pred rokom v auguste. Ide o najvyššiu mesačnú návštevnosť, ktorú zaznamenal ŠÚ od roku 2006. Ubytovacie služby poskytovalo ku koncu augusta 4 417 ubytovacích zariadení. Ich počet medziročne vzrástol o 8,6 %, k dispozícii v nich bolo 74,9 tisíca izieb so 197 tisíc lôžkami.

Viac k témam: cestovný ruch, Hotelier roka, hoteliérstvo, príspevok na rekreáciu
Zdroj: Webnoviny.sk - Hotelieri si pochvaľujú letnú sezónu, bola najlepšia od vzniku Slovenskej republiky © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.