Utorok, 7. máj 2024
Mimoriadne správy

Hongkong opúšťa aj obľúbená aplikácia TikTok, kontroverzný čínsky zákon vyvoláva obavy

 Webnoviny   7. júl 2020  275  
Hongkong opúšťa aj obľúbená aplikácia TikTok, kontroverzný čínsky zákon vyvoláva obavy

7.7.2020 (Webnoviny.sk) - Populárna aplikácia TikTok v utorok oznámila, že sa sťahuje z Hongkongu. Pripojila sa tak k ďalším aplikáciám a mediálnym spoločnostiam, ktoré reagujú na obavy súvisiace s nedávno prijatým zákonom o národnej bezpečnosti, ktorý vstúpil do platnosti minulý týždeň.

Obmedzenie slobody prejavu


Facebook, WhatsApp, Telegram, Google aj Twitter už z tohto dôvodu oznámili, že nebudú poskytovať dáta o svojich používateľoch miestnym úradom a polícii. TikTok vo svojom stanovisku uvádza, že zastavuje svoju prevádzku v Hongkongu "vo svetle nedávnych udalostí".

Kontroverzný zákon, ktorý prijal čínsky parlament 30. júna, zakazuje snahy o odtrhnutie sa, podvratnú činnosť, terorizmus a tiež zahraničné zasahovanie, no zároveň je jeho cieľom obmedzenie protestov a slobody prejavu.

Zákon má zabrániť nepokojom


Čína ním reagovala na nepokoje v Hongkongu a silnejúce prodemokratické hnutie. Peking tvrdí, že je zákon potrebný, aby zabránil nepokojom a nestabilite a kritiku legislatívy odmieta ako zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí.

Pevninská Čína riadená komunistickou stranou zahraničné mediálne platformy na svojom území blokuje. Kritici preto posledný krok Pekingu vnímajú ako snahu o zmazanie právnych rozdielov medzi bývalou britskou kolóniou a pevninskou časťou riadenou autoritárskym systémom.

Viac k témam: nový bezpečnostný zákon v Hongkongu, TikTok
Zdroj: Webnoviny.sk - Hongkong opúšťa aj obľúbená aplikácia TikTok, kontroverzný čínsky zákon vyvoláva obavy © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.