Piatok, 19. apríl 2024
Mimoriadne správy

Finančná správa aktualizovala na OpenData portáli údaje ku kontrolným výkazom DPH, ide o dôležitý nástroj

 Webnoviny  20. december 2021  174  
Finančná správa aktualizovala na OpenData portáli údaje ku kontrolným výkazom DPH, ide o dôležitý nástroj

20.12.2021 (Webnoviny.sk) - Finančná správa aktualizovala na OpenData portáli údaje ku kontrolným výkazom dane z pridanej hodnoty (DPH).

Ako v tlačovej správe uviedla hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská, všetky dôležité údaje ku kontrolným výkazom DPH dostupné na OpenData portáli finančnej správy sú aktuálne k piatku 17. decembra.

Nálezy z kontrol


V oblasti boja s daňovými únikmi sú pre finančnú správu kontrolné výkazy k DPH dôležitým nástrojom. Finančná správa podľa jej hovorkyne ročne vybaví približne 7-tisíc žiadostí v súvislosti s údajmi z kontrolného výkazu DPH, ktoré pomáhajú nielen daňovým úradom, ale aj orgánom činným v trestnom konaní preverovať možné porušenie zákona.

Na základe analýzy DPH je mesačne začatých viac ako dvesto daňových kontrol a miestnych zisťovaní zameraných na DPH. Ako ďalej vyplýva zo zverejnených údajov, nálezy z kontrol začatých na základe analýzy kontrolných výkazov DPH za posledné tri roky sú vo výške 279 miliónov eur.

Informácie o vývoji ekonomickej aktivity


Z hľadiska sektorov bolo najviac porušení zákona odhalených v sektore maloobchodu a veľkoobchodu. Finančná správa tiež zverejnila vývoj základov dane podľa jednotlivých oddielov kontrolných výkazov za obdobie od januára 2014 až po súčasnosť, ktoré poskytujú informácie o vývoji ekonomickej aktivity podnikateľských subjektov registrovaných na DPH.

Kontrolné výkazy poskytujú finančnej správe od roku 2014 významný zdroj informácií o transakciách medzi platiteľmi DPH. Tieto údaje sú automatizovane spracúvané, čo umožňuje vyhodnotiť správnosť veľkého objemu údajov s cieľom identifikovať nezrovnalosti. Analytická činnosť nad údajmi z kontrolných výkazov je zameraná na identifikáciu rizika neoprávneného uplatnenia odpočítania DPH, nepriznania DPH, ale aj prepojenia transakcií do rizikových schém.

Viac k témam: Dane, DPH daň z pridanej hodnoty, OpenData portál
Zdroj: Webnoviny.sk - Finančná správa aktualizovala na OpenData portáli údaje ku kontrolným výkazom DPH, ide o dôležitý nástroj © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.