Nedeľa, 1. september 2024
Slnečno  28,8 °C
Mimoriadne správy

Finančná kríza v samosprávach dosahuje alarmujúce rozmery. ZMOS žiada vládu o okamžitú pomoc

 Webnoviny  31. júl 2024  102  
Finančná kríza v samosprávach dosahuje alarmujúce rozmery. ZMOS žiada vládu o okamžitú pomoc

31.7.2024 (SITA.sk) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) opäť pripomína, že finančná situácia v samosprávach je alarmujúca a volá o pomoc. Na zlej finančnej situácii sa na utorkovom rokovaní zhodlo vedenie ZMOS, ktoré reprezentuje komoru miest a komoru obcí a jednotlivé slovenské regióny. Samosprávy žiadajú štát o urgentnú pomoc z dôvodu vážnej situácie, ktorá už siaha do rodinných rozpočtov štatutárnych miest a obcí.

Z vyjadrení vyznieva zúfalstvo, beznádej aj rezignácia


„Na základe informácií z jednotlivých regiónov sa neraz stáva, že v záujme zachovania činností samospráv sa štatutári vzdávajú časti alebo aj celých miezd. Toto nemá byť trendom, ani výnimočnosťou. Z jednotlivých regiónov zaznieva stále viac vyjadrení upozorňujúcich ZMOS na veľmi zlý stav ich financií. Z niektorých vyjadrení vyznieva zúfalstvo, beznádej aj rezignácia," uviedol predseda ZMOS Jozef Božik, ktorý tvrdí, že si uvedomujú zlú situáciu v celej krajine a taktiež to, že verejné financie sú vo veľmi zlom stave.

„Uvedomujeme si, že stav v oblasti financovania samospráv nespôsobila táto vláda. Nemáme však s kým iným o tejto situácii rokovať, ako so súčasnou vládou. Za ostatné dva roky sme kumulatívne prišli o viac ako jednu miliardu eur. Ak sme museli minulý rok na dvakrát zvyšovať mzdy všetkým zamestnancom najprv v januári od 7 percent do 10 percent a v septembri od 10 percent do 12 percent, tak v tomto roku tieto zvýšené mzdy už platíme celoročne," dodal.

Zostatky rezervného fondu mali vzostupný trend


Božik zároveň tvrdí, že vzhľadom na alarmujúcu situáciu v samospráve nemohli ani na poslednom rokovaní o vyššej kolektívnej zmluve vyššieho stupňa pre zamestnancov pracujúcich v štátnej službe a vo verejnom záujme v júli tohto roku súhlasiť so zvyšovaním výdavkov pre samosprávy.

„O nepriaznivej finančnej situácii v mestách a obciach svedčí aj fakt, že zostatky rezervného fondu za posledných niekoľko rokov mali vzostupný trend. V dôsledku tejto zlej finančnej situácie a legislatívnej úpravy mohli a súčasne boli mestá a obce nútené využívať prostriedky rezervného fondu na úhradu bežných výdavkov, čo spôsobilo pokles zostatku v roku 2023 v porovnaní s rokom 2022 o takmer 51 miliónov eur," uzavrel Božik.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 - 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Finančná situácia, predseda ZMOS, Samosprávy
Zdroj: SITA.sk - Finančná kríza v samosprávach dosahuje alarmujúce rozmery. ZMOS žiada vládu o okamžitú pomoc © SITA Všetky práva vyhradené.

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.