Sobota, 18. máj 2024
Mimoriadne správy

Fabriky môžu čeliť výpadkom zamestnancov, výrobu ohrozuje aj zatváranie škôl pre koronavírus

 Webnoviny   9. marec 2020  238  
Fabriky môžu čeliť výpadkom zamestnancov, výrobu ohrozuje aj zatváranie škôl pre koronavírus

9.3.2020 (Webnoviny.sk) - Ak príde k výpadku zamestnancov na úrovni do 10 percent, dokážu slovenské fabriky tento nedostatok nahradiť, výraznejšie výpadky však už môžu mať vplyv na udržanie výroby. Po stretnutí s predstaviteľmi priemyslu k aktuálnej situácii týkajúcej sa koronavírusu o tom informoval predseda vlády Peter Pellegrini.

Situácia sa stále mení


Ako dodal výkonný viceprezident Zväzu automobilového priemyslu SR Pavol Prepiak, zatiaľ ide skôr o situáciu, ktorá môže nastať. Problémom pritom nie je samotný koronavírus, respektíve fakt, že by boli chorí pracovníci, ale sekundárne dôsledky nákazy, a to zatváranie škôl.

Množstvo zamestnancov totiž možno bude musieť ostať doma so školopovinnými deťmi. Presné čísla podľa Prepiaka nemajú k dispozícii, situácia sa totiž stále mení. „Dnes ráno však mali všetky automobilky štandardnú výrobu,“ skonštatoval.

Podľa neho je aktuálne dôležité hovoriť o preventívnych opatreniach. Aké kroky prídu v prípade výrazného úbytku zamestnancov, respektíve v prípade výskytu nákazy priamo u zamestnancov podniku, špecifikovať nevedel, môže ísť o zníženie výroby, zatvorenie prevádzky, haly alebo aj celej fabriky.

Ekonomické dopady Covid-19


Podľa premiéra sa štát v prvom rade musí postarať o svojich občanov, avšak zároveň musí brať do úvahy aj ekonomické dopady koronavírusu.

Najväčší zamestnávatelia na Slovensku majú podľa neho vypracované detailné a presné plány postupu, ako sa v jednotlivých podnikoch budú snažiť zamedziť vzniku epidémie. „Chcem veľmi oceniť, že na tom intenzívne pracujú,“ zhodnotil Pellegrini.

Fabriky by ale podľa neho privítali, keby boli o krokoch štátu, ako aj samospráv dopredu informované a mohli sa nich podieľať. Ako doplnil Prepiak, na rokovaní požiadali, aby mali jednotlivé automobilky svojich zástupcov v rámci regionálnych krízových štábov.

Podniky taktiež upozornili, že štát by mal v tejto situácii vydávať skôr jasné a záväzné rozhodnutia a nie iba odporúčania, keďže to potom spôsobuje nejasnosti.

Zmiernenie škôd na Slovensku


Aké budú pritom kroky štátu, ak sa koronavírus na Slovensku rozšíri a bude mať výraznejší dopad na priemysel a fungovanie jednotlivých spoločností, zatiaľ isté nie.

"Ak sa dostanú do výraznejších ťažkostí, budeme o tom diskutovať. Ak by bolo treba, budeme musieť urobiť kroky, aby sme zmiernili škody, Slovensko bude musieť hľadať zdroje a mechanizmy na pomoc," vyhlásil predseda vlády.

Premiér zároveň informoval, že sa im ozvala spoločnosť Zornica Banko Fashion, a.s. z Bánoviec na Bebravou, ktorá sa venuje výrobe košieľ, že prechádza na nový výroby program a vedeli by vyprodukovať do 20 tis. kusov ochranných rúšok.

Viac o téme Koronavírus



Viac k témam: koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk - Fabriky môžu čeliť výpadkom zamestnancov, výrobu ohrozuje aj zatváranie škôl pre koronavírus © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.