Sobota, 18. máj 2024
Mimoriadne správy

Európska únia pokladá prešetrenie vplyvu dovozu automobilov do USA za nelegitímne

 Webnoviny   2. júl 2018  250  
Európska únia pokladá prešetrenie vplyvu dovozu automobilov do USA za nelegitímne

BRUSEL 2. júla (WebNoviny.sk) - Európska únia požiadala o možnosť zúčastniť sa na verejnom vypočutí na americkom ministerstve obchodu v súvislosti s prebiehajúcim prešetrovaním vplyvu dovozu automobilov do USA na národnú bezpečnosť krajiny. Informovala o tom v pondelok na svojej internetovej stránke Európska komisia (EK).

"Podľa názoru EÚ terajšie prešetrovanie je nelegitímne, chýba mu vecný základ a porušuje pravidlá medzinárodného obchodu, rovnako ako podobné prešetrovanie, ktoré viedlo k uvaleniu ciel na oceľ a hliník," uviedla EK.

Odporúčame:
Kanada začala uplatňovať odvetné clá na dovoz z USA v hodnote vyše 12 miliárd dolárov

Komisia ďalej konštatovala, že európske a americké odvetvia automobilového priemyslu sa špecializujú na prevažne odlišné segmenty trhu a dovoz áut z EÚ do USA bol v uplynulých piatich rokoch stabilný.

"Automobilové firmy z EÚ pôsobia v USA a exportujú zhruba 60 percent svojej americkej produkcie do iných krajín, čím zlepšujú obchodnú bilanciu USA a priamo vytvárajú 120 tis. pracovných miest a nepriamo 420 tisíc," uviedla EK. Poznamenala pritom, že obchodné obmedzenia pravdepodobne povedú k vyšším nákladom výrobcov v USA.

Viac k témam: automobil, clá USA, Európska komisia (EK), Európska únia
Zdroj: Webnoviny.sk - Európska únia pokladá prešetrenie vplyvu dovozu automobilov do USA za nelegitímne © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.