Utorok, 19. marec 2024
Mimoriadne správy

Európska únia pochovala digitálnu daň a zameria sa na dokončenie globálnej daňovej reformy

 Webnoviny  12. júl 2021  269  
Európska únia pochovala digitálnu daň a zameria sa na dokončenie globálnej daňovej reformy

12.7.2021 (Webnoviny.sk) - Európska únia nebude ďalej pracovať na zavedení takzvanej digitálnej dane a svoje úsilie zameria na finalizáciu globálnej daňovej reformy, ktorú počas víkendu odobrili zástupcovia skupiny najväčších svetových ekonomík G20.

Oznámila to v pondelok Európska komisia (EK). Plán na dodatočné zdanenie internetových gigantov ako Facebook, Apple a Google čelil v USA ostrej kritike.

Revízia medzinárodného zdaňovania


Ministri financií dvadsiatich hlavných svetových ekonomík na zasadnutí v Benátkach schválili revíziu medzinárodného zdaňovania, vrátane 15-percentnej minimálnej korporátnej dane s cieľom odradiť nadnárodné firmy od presúvania ziskov do daňových rajov. Krajiny združené v organizácii G20 tvoria viac ako 80 percent svetovej ekonomiky.

Daňovú reformu podporuje aj Washington. Americká ministerka financií Janet Yellenová uviedla, že sobotňajšia dohoda ukončí „deštruktívnu medzinárodnú daňovú konkurenciu". Implementácia dohody, ktorá sa očakáva od začiatku roku 2023, bude závisieť od krokov na národnej úrovni.

Národnú digitálnu daň zrušia


Druhou časťou plánu revízie medzinárodného zdaňovania je umožnenie krajinám zdaňovať časť ziskov firiem, ktoré na ich území dosahujú zisky bez fyzickej prítomnosti, napríklad maloobchodným predajom cez internet alebo digitálnou reklamou.

Táto problematika sa začala riešiť po tom, ako Francúzsko a neskôr ďalšie krajiny uvalili daň z digitálnych služieb na americké technologické giganty, ako sú Amazon či Google. Na základe dohody o daniach však tieto krajiny budú musieť zrušiť národnú digitálnu daň a nahradiť ju jednotným globálnym prístupom.

Viac k témam: dane, digitálna daň, medzinárodné zdaňovanie
Zdroj: Webnoviny.sk - Európska únia pochovala digitálnu daň a zameria sa na dokončenie globálnej daňovej reformy © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.