Piatok, 19. apríl 2024
Mimoriadne správy

Európska únia plánuje rozšíriť sankcie proti Bielorusku, reaguje na brutalitu bieloruských orgánov

 Webnoviny  19. november 2020  218  
Európska únia plánuje rozšíriť sankcie proti Bielorusku, reaguje na brutalitu bieloruských orgánov

19.11.2020 (Webnoviny.sk) - Európska únia plánuje pristúpiť k ďalším sankciám proti Bielorusku. Tie budú zamerané na tamojšie podniky. Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell po štvrtkovom stretnutí ministrov zahraničných vecí "európskej dvadsaťsedmičky" uviedol, že členské štáty EÚ sa v zásade dohodli na ďalších opatreniach v reakcii na "brutalitu bieloruských orgánov".

EÚ už pred niekoľkými týždňami uvalila na Lukašenka a viac ako 50 predstaviteľov bieloruského režimu sankcie v podobe zákazu vstupu do EÚ a zmrazenia ich majetku. Keďže represie Lukašenkovej vlády nepoľavili, Borrell poznamenal, že nové sankcie sa zamerajú nielen na jednotlivcov, ale aj na "inštitúcie, podnikateľov a firmy". Bližšie ich nešpecifikoval, no podotkol, že môžu mať vplyv na "vývoj normálnej ekonomickej činnosti".

Protesty sa v Bielorusku konajú od prezidentských volieb z 9. augusta, v ktorých podľa oficiálnych výsledkov vyhral Lukašenko s 80 % hlasov. Opozícia a niektorí volební pracovníci však tvrdia, že boli zmanipulované, a spoločne s tisíckami demonštrantov požadujú rezignáciu prezidenta. Lukašenko, ktorý odmieta rokovať s opozíciou, však naďalej trvá na tom, že sa funkcie nevzdá.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentské voľby v Bielorusku a protesty (fotografie)

Od augustových volieb bieloruské úrady zatkli viac ako 17-tisíc ľudí. Tamojšia ľudskoprávna organizácia Viasna informovala, že bieloruské orgány zaznamenali viac ako 900 trestných činov v súvislosti so správaním demonštrantov.

Viac k témam: sankcie proti Bielorusku
Zdroj: Webnoviny.sk - Európska únia plánuje rozšíriť sankcie proti Bielorusku, reaguje na brutalitu bieloruských orgánov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.