Sobota, 20. apríl 2024
Oblačno  7,6 °C
Mimoriadne správy

Európska komisia zverejnila záverečné posúdenie dialógu s Volkswagenom po škandále Dieselgate

 Webnoviny  17. júl 2018  271  
Európska komisia zverejnila záverečné posúdenie dialógu s Volkswagenom po škandále Dieselgate

BRATISLAVA 17. júla (WebNoviny.sk) - Európska komisia (EK) a vnútroštátne orgány na ochranu spotrebiteľa v EÚ v utorok zverejnili závery týkajúce sa zvolávania 8,5 milióna automobilov, ku ktorému pristúpila v Európskej únii skupina Volkswagen po škandále „Dieselgate“.

Miera opráv vozidiel


Komisia a orgány na ochranu spotrebiteľa EÚ vítajú úsilie skupiny Volkswagen vybudovať dôveru vďaka zvolávaniu vozidiel a výraznému zlepšeniu informácií poskytovaných spotrebiteľom, no zároveň vyjadrujú poľutovanie nad tým, že spoločnosť nemohla poskytnúť úplnú a jednoznačnú záruku v prípade problémov po oprave. Informovalo o tom v utorok tlačové oddelenie Zastúpenia Európskej komisie v SR.

Odporúčame:
Volkswagen Slovakia na dva týždne zastavil výrobné linky

Miera opráv vozidiel v súčasnosti dosahuje podľa Európskej komisie 80 % a skupina Volkswagen (VW) sa zaviazala k pokračovaniu bezplatnej aktualizácie a súvisiacej faktickej záruky pri riešení problémov, ktoré nastanú po aktualizácii, až do konca roka 2020.

„Snažili sme sa, aby bol VW aktívnejší voči spotrebiteľom v EÚ, ktorých sa škandál Dieselgate dotkol. Spoločnosť VW splnila sľúbený akčný plán, to však bolo všetko. Opäť sa ukazuje, že musíme zabezpečiť prísnejšie pravidlá pre individuálne uplatňovanie nárokov v EÚ vrátane kolektívnych žalôb,“ povedala eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová.

Prijaté opatrenia


Európska komisia a orgány na ochranu spotrebiteľa sa vo svojich záveroch zhodujú v tom, že opatrenia prijaté spoločnosťou Volkswagen doteraz viedli k pozitívnemu vývoju, pokiaľ ide o opatrenie na budovanie dôvery a dostupné online informácie s podrobnými otázkami a odpoveďami a videoklipmi o dôvodoch aktualizácie a spôsobe ako ju získať.

Na druhej strane spoločnosť Volkswagen neposkytla úplnú a jednoznačnú záruku, že aktualizácia nemá vplyv na výkonnosť automobilov a odmietla zjednodušiť podmienky prístupu k opatreniu na budovanie dôvery.

Skupina VW sa podľa EK zaviazala odpovedať na všetky sťažnosti, ktoré môžu mať spotrebitelia po oprave. Ak majú dotknutí spotrebitelia problémy s aktualizáciou, majú sa obrátiť na svojich miestnych predajcov.

V prípade, že im nebude poskytnutá pomoc, mali by podať formálnu sťažnosť na národné kontaktné miesta spoločnosti Volkswagen pre zvolávanie a informovať o tom svoju vnútroštátnu spotrebiteľskú organizáciu. Ukončenie tohto koordinovaného opatrenia na úrovni EÚ nevylučuje podľa Európskej komisie ďalšie opatrenia na presadzovania práva na vnútroštátnej úrovni v závislosti od miestnych podmienok.

Viac k témam: automobilový priemysel, Věra Jourová, Volkswagen (VW)
Zdroj: Webnoviny.sk - Európska komisia zverejnila záverečné posúdenie dialógu s Volkswagenom po škandále Dieselgate © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.