Piatok, 22. november 2024
Mimoriadne správy

Európska komisia predstavila nové pravidlá registrácie kvality vína v EÚ, proces sa zjednoduší

 Webnoviny  31. júl 2018  344  
Európska komisia predstavila nové pravidlá registrácie kvality vína v EÚ, proces sa zjednoduší

BRATISLAVA 31. júla (WebNoviny.sk) - Dve nové európske nariadenia zjednodušia proces identifikácie vín známy ako "zemepisné označenia" (ZO).

Postupy pre registráciu, zmenu a doplnenie ZO budú odteraz zjednodušené a zosúladené s ostatnými potravinárskymi sektormi EÚ, zatiaľ čo zodpovednosti týkajúce sa zmien špecifikácie výrobkov budú objasnené buď na národnej, alebo na európskej úrovni. Informovala o tom Európska komisia (EK) v tlačovej správe.

Proces sa zmení na šesťmesačný


Registrácia kvalitného vína sa podľa EK uľahčí vďaka zjednodušeniu opisu geografického prepojenia požadovaného v žiadosti. Predtým museli žiadatelia uviesť podrobnosti o zemepisnej oblasti, o vlastnostiach výrobku vzhľadom ku geografickému prostrediu a podrobnosti o príčinnej interakcii medzi týmito dvoma oblasťami. S novými pravidlami budú musieť žiadatelia opísať iba príčinnú súvislosť medzi zemepisnou oblasťou a charakteristikami vína.

Zodpovednosť za preskúmanie žiadosti pri zemepisných označeniach bola zjednodušená s cieľom zabrániť tomu, aby sa rovnaká práca vykonávala zároveň na vnútroštátnej úrovni a na úrovni EÚ. Po novom teraz členský štát najprv preskúma žiadosť, zatiaľ čo EK sa bude sústreďovať iba na prvky súvisiace s cezhraničnými otázkami. Doteraz tento proces trval niekoľko rokov, teraz sa to urobí všetko počas šiestich mesiacov ako súčasť nových pravidiel, čo výrazne skráti tento proces,“ ozrejmila v správe Európska komisia.

Možnosť dočasných zmien


Nové pravidlá zahŕňajú podľa EK aj možnosť udeliť dočasné zmeny a doplnenia špecifikácie výrobku. To sa môže použiť napríklad v prípade povinných sanitárnych a fytosanitárnych opatrení, prírodných katastrof alebo nepriaznivých poveternostných podmienok, ktoré sú formálne uznané za zabraňujúce tomu, aby sa určité výrobné kroky uskutočnili v zemepisnej oblasti.

Ak by sme vzali príklad týkajúci sa potravín, v dôsledku zemetrasenia v oblasti Parmigiano bolo Európskou komisiou povolené, aby sa časť obdobia dozrievania Parmigiano-Reggiano CHOP uskutočnila v okolitej oblasti,“ dodala k novinkám v oblasti registrácie vín EK.

Viac k témam: Európska komisia (EK), víno
Zdroj: Webnoviny.sk - Európska komisia predstavila nové pravidlá registrácie kvality vína v EÚ, proces sa zjednoduší © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.