Piatok, 3. máj 2024
Zamračené  9,9 °C
Mimoriadne správy

Európska komisia odmietla návrh rozpočtu Talianska, krajina však odmieta akúkoľvek zmenu

 Webnoviny  23. október 2018  353  
Európska komisia odmietla návrh rozpočtu Talianska, krajina však odmieta akúkoľvek zmenu

BRUSEL 23. októbra (WebNoviny.sk) – Taliansko sa bude držať svojich rozpočtových plánov a Európska komisia (EK) podľa Ríma nemá právo sa do toho miešať. "Neuberieme z rozpočtu ani jedno euro," povedal novinárom taliansky vicepremiér Matteo Salvini počas svojho pobytu v Bukurešti.

Komisia žiada nový návrh


Vyjadril sa tak v utorok okamžite po tom, ako EK odmietla návrh rozpočtu Talianska. "Ja osobne som k dispozícii a môžem ísť dokonca zajtra na schôdzku so predsedom Európskej komisie, aby som vysvetlil, ako bude talianska ekonomika rásť vďaka tomuto manévru. Ale nikto nevezme jedno euro z tohto rozpočtu," vyhlásil Salvini.

EK žiada, aby Taliansko predložilo nový návrh rozpočtu do troch týždňov. "Komisia je dnes prvýkrát povinná požiadať krajinu eurozóny, aby revidovala svoj navrhovaný plán rozpočtu," povedal v utorok podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis. "Nevidíme však alternatívu," dodal.

Milánska burza oslabila


Návrh talianskeho rozpočtu pre budúci rok ráta s tým, že jeho schodok bude 2,4 percenta hrubého domáceho produktu, čiže viac ako trojnásobne vyšší v porovnaní s tým, čo Rím pôvodne sľúbil.

Trhy Taliansko pre spor o rozpočtový deficit ihneď potrestali. Náklady krajiny na požičiavanie si na medzinárodných dlhopisových trhoch sa zvýšili a milánska burza oslabila o 1 percento.

Viac k témam: EK Európska komisia, Matteo Salvini, rozpočet, Valdis Dombrovskis
Zdroj: Webnoviny.sk - Európska komisia odmietla návrh rozpočtu Talianska, krajina však odmieta akúkoľvek zmenu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.