Utorok, 7. máj 2024
Oblačno  14 °C
Mimoriadne správy

Európska komisia nenavrhne Taliansku procedúru nadmerného deficitu, ohlásilo dostatočné fiškálne úsilie

 Webnoviny   3. júl 2019  277  
Európska komisia nenavrhne Taliansku procedúru nadmerného deficitu, ohlásilo dostatočné fiškálne úsilie

3.7.2019 (Webnoviny.sk) - Dodatočné fiškálne úsilie, ktoré tento týždeň ohlásilo Taliansko, je podľa Európskej komisie (EK) dostatočne významné na to, aby nenavrhla začatie procedúry pre nadmerný deficit.

Talianska vláda v pondelok schválila svoj priebežný rozpočet na rok 2019 a zákonný dekrét, ktoré obsahujú korekciu na rok 2019 vo výške 7,6 mld. eur, čiže na úrovni 0,42 % hrubého domáceho produktu (HDP).

V dôsledku toho sa očakáva, že celkový deficit Talianska v roku 2019 dosiahne dohodnutú úroveň 2,04 % HDP. Na jar EK odhadovala, že taliansky deficit bude vo výške 2,5 % HDP.

Vzhľadom na ustanovenia prijaté 1. júla sa očakáva, že Taliansko v roku 2019 vo všeobecnosti dodrží požadované úsilie na základe preventívnej časti Paktu stability a rastu," uviedla v stredu EK.

Dodala však, že naďalej bude dôsledne monitorovať plnenie rozpočtu na rok 2019 a posúdi, či je návrh rozpočtového plánu Talianska na rok 2020 v súlade s Paktom stability a rastu.

Viac k témam: Európska komisia (EK), hrubý domáci produkt, rozpočtový deficit
Zdroj: Webnoviny.sk - Európska komisia nenavrhne Taliansku procedúru nadmerného deficitu, ohlásilo dostatočné fiškálne úsilie © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.