Štvrtok, 28. marec 2024
Mimoriadne správy

Európska komisia navýši financovanie iniciatívy COVAX, podporí aj vakcinačnú kampaň v Afrike

 Webnoviny  19. február 2021  200  
Európska komisia navýši financovanie iniciatívy COVAX, podporí aj vakcinačnú kampaň v Afrike

19.2.2021 (Webnoviny.sk) - Európska komisia (EK) plánuje zdvojnásobiť svoj finančný príspevok do iniciatívy COVAX pre globálny prístup k očkovacím látkam na miliardu eur. Podľa hovorcu EK Erica Mamera to počas piatkového stretnutia lídrov skupiny G7 navrhne predsedníčka EK Ursula Von der Leyenová.

Okrem toho by tiež mala oznámiť dodatočnú podporu 100 miliónov eur pre vakcinačné kampane v Afrike, na čom spolupracuje s africkým Centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Spravodlivý prístup


Európska únia (EÚ) je jedným z vedúcich donorov programu COVAX, ktorý koordinuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Cieľom iniciatívy je zabezpečiť spravodlivý prístup k vakcínam proti ochoreniu COVID-19 pre krajiny s nízkym a stredným príjmom.

Viac o téme: Koronavírus



COVAX dúfa, že do konca júna distribuuje zhruba 336 miliónov dávok očkovacích látok a okolo dvoch miliárd do konca roka. Začiatok vakcinácie zároveň s bohatými krajinami však nestihol.

Únia čelí kritike


Okrem podpory iniciatívy COVAX plánuje EÚ dať časť svojich dávok susedným krajinám v Európe a v Afrike. Von der Leyenová pravidelne trvá na tom, že je potrebná globálna solidarita, nielen pre pomoc chudobným krajinám ale pre ochranu všetkých.

Viac o téme: Koronavírus COVID-19 vakcína



Únia čelí kritike za svoje vakcinačné úsilie. Hoci zabezpečila viac ako dve miliardy dávok, ktoré by vystačili pre jej 450-miliónové obyvateľstvo, očkovacie programy spomalili oneskorenia vo výrobe a dodávkach vakcín.

Viac k témam: COVAX, COVID-19, Koronavírus, vakcína
Zdroj: Webnoviny.sk - Európska komisia navýši financovanie iniciatívy COVAX, podporí aj vakcinačnú kampaň v Afrike © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.