Piatok, 3. máj 2024
Mimoriadne správy

Európska investičná banka poskytne pôžičky pre poľnohospodárstvo a biohospodárstvo krajín EÚ

 Webnoviny   1. máj 2018  316  
Európska investičná banka poskytne pôžičky pre poľnohospodárstvo a biohospodárstvo krajín EÚ

BRATISLAVA 1. mája (WebNoviny.sk) - Európska investičná banka (EIB) odštartovala koncom apríla novú finančnú iniciatívu, ktorej cieľom je odblokovať investície v oblasti poľnohospodárstva a biohospodárstva EÚ v objeme približne 1 miliardy eur.

Cieľovkou malé a stredné podniky


Financovanie EIB má predstavovať nové pôžičky pre daný sektor vo výške 400 miliónov eur, ktoré budú špeciálne zamerané na poľnohospodárov a malé a stredné podniky a budú sa pohybovať od 7,5 milióna do 50 miliónov eur.

Týmito pôžičkami EIB podporí investície v celej Európe a očakáva, že cez ďalšie investície družstiev a súkromných spoločností sa dosiahne celková výška jednej miliardy eur na rozvoj daného sektora. Informovala o tom Európska komisia prostredníctvom svojej internetovej stránky.

Odporúčame:
Trump predĺžil Európskej únii dočasnú výnimku z ciel na dovoz hliníka a ocele o ďalší mesiac

Sektor biohospodárstva má zahŕňať reťazce výroby a spracovania potravín, materiálov a energie využívajúcich obnoviteľné biologické zdroje z pevniny a mora. Celý proces bude zabezpečený z rozpočtu EÚ v rámci Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI), ktorý je ústrednou súčasťou Európskej investičnej stratégie pre Európu (tzv. Junckerov plán).

Európa lídrom kvalitných a bezpečných výrobkov


Nové pravidlá uplatniteľné od začiatku roka 2018 rozšírili rozsah pôsobnosti EFSI tak, aby zahrnul špecifické odvetvové zameranie na trvalo udržateľné poľnohospodárstvo a širší záber biohospodárstva.

"Uľahčenie prístupu k financiám na odblokovanie investícií do poľnohospodárskeho sektora je rozhodujúce pre udržanie pozície Európy ako svetového lídra vysoko kvalitných a bezpečných potravinových výrobkov. Práve tu môže hrať dôležitú úlohu Junckerov plán. Teší ma, že privítam túto iniciatívu, ktorá s podporou Junckerovho plánu poskytne 1 miliardu eur na podporu zamestnanosti a rastu európskeho vidieckeho hospodárstva. Výrazné zvýšenie pôžičiek EIB pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka je veľkým hlasom dôvery a uznania dôležitosti tohto odvetvia," uviedol európsky komisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan.

Viac k témam: biohospodárstvo, Európska investičná banka, Európska únia, Európsky fond pre strategické investície (EFSI), Jean-Claude Juncker, Phil Hogan, poľnohospodárstvo
Zdroj: Webnoviny.sk - Európska investičná banka poskytne pôžičky pre poľnohospodárstvo a biohospodárstvo krajín EÚ © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.