Nedeľa, 29. september 2024
Mimoriadne správy

Europarlament prijal legislatívu na zmiernenie dopadov tvrdého brexitu, no bude mať obmedzenia

 Webnoviny  13. marec 2019  246  
Europarlament prijal legislatívu na zmiernenie dopadov tvrdého brexitu, no bude mať obmedzenia

BRATISLAVA 13. marca (WebNoviny.sk) - Legislatívu, ktorej cieľom je minimalizovať negatívne dopady prípadného tvrdého brexitu v oblasti dopravy, sociálneho zabezpečenia či programu Erasmus, v stredu schválil Európsky parlament.

Súčasťou legislatívneho balíka sú právne záruky pre študentov a učiteľov, ktorí v rámci programu Erasmus pôsobia aktuálne v Spojenom kráľovstve alebo z neho pochádzajú a nachádzajú sa v inom členskom štáte EÚ, ale aj opatrenia na zachovanie základných služieb leteckej, cestnej, autobusovej a nákladnej dopravy medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou. Informovala o tom tlačová atašé EP na Slovensku Soňa Mellak.

Platnosť opatrení bude časovo obmedzená


Nová legislatíva by tiež mala zaistiť pokračovanie financovania programov EÚ zameraných na budovanie pozitívnych cezhraničných vzťahov a vzťahov medzi komunitami v Írsku a Severnom Írsku.

Ďalšie opatrenia umožnia lodiam z EÚ a Spojeného kráľovstva dočasne pokračovať v rybolove v britských a úniových vodách. Nová legislatíva neposkytuje rovnaké výhody, aké prináša členstvo krajiny v Európskej únii, či aké by zabezpečili prechodné ustanovenia.

Platnosť núdzových opatrení bude časovo obmedzená, prijaté budú jednostranne Európskou úniou. Niektoré z nich sa budú uplatňovať iba za predpokladu, že Spojené kráľovstvo recipročne prijme podobné opatrenia.

Umožnia aj dokončiť vzdelávanie


Schválené právne predpisy by mali napríklad umožniť dokončenie vzdelávacích aktivít študentov a učiteľov v Spojenom kráľovstve alebo z neho v programe Erasmus, zachovanie pred brexitom získaných nárokov sociálneho zabezpečenia pre občanov EÚ v Spojenom kráľovstve a britských občanov v Únii.

Umožní aj poskytovanie dopravných služieb britských prevádzkovateľov nákladnej a autobusovej dopravy a služieb leteckej dopravy za predpokladu, že Spojené kráľovstvo zaujme voči prevádzkovateľom a leteckým spoločnostiam z EÚ rovnaký prístup a tiež dočasné rybolovné oprávnenia pre lode EÚ v britských vodách a rybolovné operácie britských lodí vo vodách EÚ.

Viac k témam: Brexit, Erasmus, Európsky parlament (EP)
Zdroj: Webnoviny.sk - Europarlament prijal legislatívu na zmiernenie dopadov tvrdého brexitu, no bude mať obmedzenia © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.