Utorok, 7. máj 2024
Oblačno  11,9 °C
Mimoriadne správy

Eurokomisia vypracovala plán tzv. sociálnej taxonómie, cieľom je nasmerovať investície do udržateľných projektov

 Webnoviny  12. február 2022  140  
Eurokomisia vypracovala plán tzv. sociálnej taxonómie, cieľom je nasmerovať investície do udržateľných projektov

12.2.2022 (Webnoviny.sk) - Európska komisia (EK) plánuje zaviesť takzvanú „sociálnu“ taxonómiu. Informovala o tom v piatok rakúska tlačová agentúra APA. Cieľom projektu je zabezpečiť, aby boli dopady investícií v Európskej únii (EÚ) sociálne udržateľné.

Sociálne prospešné aktivity


„Vysoký dopyt“ po dlhopisoch na financovanie projektov v oblasti sociálneho bývania alebo zdravotníctva jasne ukazuje, že investori považujú sociálne investície za príležitosť a súkromný kapitál možno nasmerovať do sociálne prospešných aktivít, uvádza sa v „dôvernom“ dokumente, o ktorom informoval v piatok nemecký denník Handelsblatt. Správu podľa denníka v mene EÚ vypracovala skupina odborníkov.

Nemecký denník die Welt s odkazom na dokument v piatok napísal, že pripravovaný systém nemá hodnotiť iba to, v akých podmienkach pracujú zamestnanci firiem a ich dodávateľov, ale aj prínos pre zákazníkov a celkovú spoločnosť.

Dosiahnutie klimatickej neutrality


Úlohu by mala zohrávať aj ochrana spotrebiteľov a osobných údajov, ako aj otázka, či sú spoločnosti dobrými platcami daní alebo používajú agresívne metódy v záujme ich optimalizácie.

Minulý týždeň komisia zverejnila súbor pravidiel, ktoré majú smerovať súkromné investície do činností potrebných na dosiahnutie klimatickej neutrality.

V rámci takzvanej taxonómie rozhodla, že v prechodnom období sú v súlade s týmto cieľom aj vybrané činnosti v oblasti plynárenstva a jadrovej energie.

Viac k témam: Klimatická neutralita, Ochrana spotrebiteľa, Súkromný investor, Udržateľnosť
Zdroj: Webnoviny.sk - Eurokomisia vypracovala plán tzv. sociálnej taxonómie, cieľom je nasmerovať investície do udržateľných projektov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.