Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Energetici investovali státisíce eur na výmenu stĺpov, pri ich osadení pomáhal aj vrtuľník

 Webnoviny  16. jún 2019  259  
Energetici investovali státisíce eur na výmenu stĺpov, pri ich osadení pomáhal aj vrtuľník

BRATISLAVA 16. júna (WebNoviny.sk) - Spoločnosť Stredoslovenská distribučná (SSD) investovala do rekonštrukcie dvoch vedení v regióne Novohradu trištvrte milióna eur.

Nemalo dostatočné napätie


„Merania ukázali, že jedno z elektrických vedení nízkeho napätia v extraviláne Klenovca v okrese Rimavská Sobota nemalo dostatočné napätie. Museli sme situáciu napraviť,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca SSD Miroslav Gejdoš.

Energetici rekonštruovali existujúce vedenie nízkeho napätia v dĺžke tri kilometre a vybudovali nové vedenia vysokého napätia v dĺžke jeden a pol kilometra. Investície do projektu pri Klenovci dosiahli 400 tisíc eur.

Práce začali ešte minulý rok a momentálne prebiehajú už len dokončovacie práce. Špecifikom akcie bola realizácia v ťažko prístupnom teréne, takže pri stavaní nových stĺpov asistoval vrtuľník.

Vymenili desiatky stĺpov


„Pôvodné vedenie pochádzalo z roku 1969 a jeho stav si už vyžadoval rozsiahly zásah. Vymenili sme 46 stĺpov a postavili 20 nových. Natiahli sme tiež nové vodiče a vybudovali kioskovú trafostanicu. Tým sa vyriešil problém s podpätím a zabezpečili sme ďalšiu bezproblémovú prevádzku vedenia,“ zhrnul manažér realizácie zo SSD Ján Jackuliak.

Dodal, že vďaka výmene neizolovaných vodičov v niektorých úsekoch za izolované bude vedenie menej náchylné na poruchy. „Keďže prechádza aj cez les, v minulosti spôsobovali konáre a silný vietor vzájomný kontakt vodičov a následné výpadky,“ doplnil Gejdoš.

Stredoslovenskí energetici ukončili aj rekonštrukciu vedenia nízkeho napätia v Šoltýske v lokalite Močiar, ktorá sa nachádza v poltárskom okrese. Distribučná spoločnosť v tomto prípade vymenila na päťkilometrovej trase 90 stĺpov z roku 1965 a neizolované vodiče vymenili za vzdušný kábel.

Kvalitná dodávka energie


„Investícia sa vyšplhala nad 350 tisíc eur. Očakávame od nej kvalitnú a bezpečnú dodávku energie pre domácnosti v horizonte ďalších najmenej tridsať rokov,“ skonštatoval Jackuliak.

Spoločnosť Stredoslovenská distribučná je regionálnym prevádzkovateľom distribučnej sústavy elektrických vedení na úrovni veľmi vysokého, vysokého a nízkeho napätia.

Zabezpečuje distribúciu elektriny na území Banskobystrického, Žilinského a časti Trenčianskeho kraja. Spravuje takmer 35-tisíc kilometrov elektrických vedení, ktoré napájajú zhruba 755 tisíc domácností a firiem.

Viac k témam: elektrina, Stredoslovenská distribučná a. s.
Zdroj: Webnoviny.sk - Energetici investovali státisíce eur na výmenu stĺpov, pri ich osadení pomáhal aj vrtuľník © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.