Utorok, 16. apríl 2024
Mimoriadne správy

Elektronická zdravotná knižka môže odhaliť podvody, reaguje NCZI na prípady fiktívnych prehliadok

 Webnoviny  18. august 2018  336  
Elektronická zdravotná knižka môže odhaliť podvody, reaguje NCZI na prípady fiktívnych prehliadok

BRATISLAVA 18. augusta (WebNoviny.sk) - Elektronická zdravotná knižka pomôže odhaliť podvody. Podľa tlačovej správy Národného centra zdravotníckych informácií systém eZdravie umožní pacientom prostredníctvom elektronickej zdravotnej knižky (EZK) kontrolovať svoje zdravotné záznamy a zistiť prípadné nezrovnalosti. NCZI tak reagovalo na aktuálne prípady fiktívnych preventívnych prehliadok, ktoré odhalila zdravotná poisťovňa Dôvera.

"Už dnes, ak má pacient občiansky preukaz s elektronickým čipom (eID), vie si pozrieť svoje záznamy v elektronickej zdravotnej knižke a zistiť takéto informácie," uviedol generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš. Podľa neho EZK obsahuje údaje z účtu poistenca, vlastné záznamy pacienta a každý pokus o prístup či poskytnutie údajov sa v nej zaznamenáva.

Odporúčame:
Ambulancie robili fiktívne preventívne prehliadky, poistenci si všimli vyšetrenia vo výkazoch

Pacient sa ku knižke dostane cez Národný portál zdravia, kde je v pravom hornom rohu odkaz "Moja zdravotná knižka." Keď naň klikne, otvorí sa informácia o nutnosti inštalácie aplikácie eID. Ak má aplikáciu eID nainštalovanú, pokračuje prostredníctvom BOK (bezpečnostný ochranný kód) v prihlásení do svojej EZK.

Elektronizácia zdravotníctva, ktorej výsledkom je aj zavedenie EZK, má podľa NCZI zvýšiť kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Od januára v eZdraví lekári vytvorili 5,7 miliónov záznamov z vyšetrení a predpísali vyše 21 a pol milióna e-receptov.

Viac k témam: eHealth, NCZI Národné centrum zdravotníckych informácií
Zdroj: Webnoviny.sk - Elektronická zdravotná knižka môže odhaliť podvody, reaguje NCZI na prípady fiktívnych prehliadok © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.